Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Anexia Západného brehu Izraelom by bola podľa Jordánska katastrofou

Ilustračné foto. Foto: TASR/ AP

Americký plán zaručuje Palestínčanom obmedzenú samosprávu v častiach Predjordánska, pričom povoľuje Izraelu anektovať všetky tamojšie židovské osady a ponechať si takmer celý východný Jeruzalem.

Ammán 14. mája (TASR) – Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadí dnes upozornil, že akékoľvek izraelské kroky smerujúce k anektovaniu Predjordánska budú "katastrofou", zmaria akúkoľvek šancu na spravodlivý mier medzi Izraelom a Palestínčanmi, posunú región k ďalšiemu konfliktu a nevyhnutne povedú k riešeniu v podobe existencie jedného štátu v danom priestore.

Ako informovala agentúra AFP, Safadí na túto tému hovoril v telefonickom rozhovore so svojou španielskou rezortnou kolegyňou Aranchou Gonzálezovou Layaovou. Podľa jordánskeho ministerstva sa dohodli, že odmietnu akékoľvek kroky Izraela smerom k anexii a preskúmajú možnosti na vybudovanie "medzinárodného frontu" proti takémuto kroku.

Anektovanie židovských osád a údolia rieky Jordán je súčasťou mierového plánu predloženého v januári tohto roku prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Americký plán zaručuje Palestínčanom obmedzenú samosprávu v častiach Predjordánska, pričom povoľuje Izraelu anektovať všetky tamojšie židovské osady a ponechať si takmer celý východný Jeruzalem. Palestínčania si pritom nárokujú na východný Jeruzalem ako na hlavné mesto svojho budúceho štátu.

V americkom pláne sa im ako hlavné mesto možného palestínskeho štátu navrhuje dedina Abú Dís, ležiaca v tesnej blízkosti východného Jeruzalema, za bezpečnostným múrom vybudovaným na tomto území Izraelom.
Trumpom prezentovaný plán odmietli Palestínčania, Liga arabských štátov i Organizácia islamskej spolupráce.

Správa o postoji Jordánska k tomuto plánu sa objavila v čase, keď v Izraeli vrcholí formovanie vlády, ktorú na základe koaličnej dohody vytvoril dlhoročný premiér Benjamin Netanjahu so svojím hlavným politickým oponentom Bennym Gancom. Post ministra zahraničných vecí v novom kabinete pripadne zrejme bývalému náčelníkovi generálneho štábu izraelskej armády Gabimu Aškenazimu.

V súlade s dosiahnutou dohodou sa Ganc a Netanjahu budú striedať vo funkcii predsedu vlády, pričom Netanjahu ju bude poldruha zastávať ako prvý a Ganc ho vystrieda v októbri 2021. Táto dohoda zaviedla do slovníka politických termínov v Izraeli v súvislosti Gancom nové heslo - alternant, poznamenala nedávno AFP.