Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Jordánsko bude od nedele očkovať proti covidu aj deti nad 12 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Použitie očkovacej látky Pfizer/BioNTech schválili na použitie pre deti od 12 rokov Spojené štáty, Kanada i Európska únia.

Ammán 24. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva v Jordánsku v sobotu oznámilo, že očkovanie proti koronavírusu v krajine umožnia aj pre deti od 12 rokov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Ministerstvo "sa rozhodlo od nedele 25. júla znížiť vek očkovania proti covidu na 12 rokov", a to bez zarezervovania termínu vopred, uviedlo ministerstvo na Facebooku. "Vakcinácia bude dobrovoľná a osoby mladšie ako 18 rokov budú mať možnosť dať sa zaočkovať vakcínou Pfizer/BioNTech so súhlasom ich zákonného zástupcu," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti.

Použitie očkovacej látky Pfizer/BioNTech schválili na použitie pre deti od 12 rokov Spojené štáty, Kanada i Európska únia, pripomína AFP.

Od začiatku pandémie zaznamenali v Jordánsku viac ako 763.900 prípadov nákazy koronavírusom a vyše 9900 súvisiacich úmrtí. Prvú dávku vakcíny proti covidu tam dostalo 2,7 milióna ľudí z desiatich miliónov obyvateľov a kompletne zaočkovaných je približne 1,9 milióna osôb.

Ammán v júni oznámil, že uzavrel viacero dohôd na nákup celkovo 12 miliónov dávok vakcín proti covidu a plánuje objednať ďalších päť miliónov dodatočných dávok. Minulý týždeň dostalo Jordánsko pol milióna dávok vakcíny Pfizer/BioNTech od Washingtonu.

Vláda zaviedla v snahe primať ľudí k očkovaniu viaceré reštriktívne opatrenia. Ľudia pracujúci vo verejnej sfére, ktorí nie sú očkovaní alebo majú za sebou len prvú dávku vakcíny, sa musia dva razy za týždeň testovať na prítomnosť covidu. Osobám, ktoré nie sú kompletne zaočkované, navyše nebude udelené či predĺžené pracovné povolenie či povolenie na pobyt.