Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Jordánsko po dvoch mesiacoch znova otvorilo mešity

Na archívnej snímke z apríla 2013 je Mešita Sultan Omar Ali Saifuddien, jedna z pamiatok v brunejskej metropole Bandar Seri Begawan. Foto: TASR/AP

Od soboty sa môžu znova otvoriť pre hostí kaviarne a hotely, obnovia sa aj vnútroštátne lety. Zatvorené ale naďalej zostanú školy, univerzity či kiná. Zakázané sú aj verejné zhromaždenia.

Ammán 5. júna (TASR) - Mešity v Jordánsku sa v piatok po dvoch mesiacoch opäť otvorili pre veriacich. Na dodržiavanie pravidiel sociálneho odstupu v nich dohliadali tisíce policajtov, píše agentúra Reuters.

Jordánsko, kde novému koronavírusu SARS-CoV-2 podľahlo deväť osôb, začalo postupne uvoľňovať niektoré zo zavedených obmedzení. Od soboty sa môžu znova otvoriť pre hostí kaviarne a hotely, obnovia sa aj vnútroštátne lety. Zatvorené ale naďalej zostanú školy, univerzity či kiná. Zakázané sú aj verejné zhromaždenia.

Nad davy veriacich, ktoré sa prišli pomodliť do 7000 mešít v krajine, dohliadalo viac ako 30.000 príslušníkov polície, uviedli jordánski predstavitelia.

Veriaci sa museli riadiť niekoľkými nariadeniami - mať na sebe ochranné rúško, obmedziť čas strávený modlením sa, pričom rituálne umývanie tváre, rúk a nôh, ktoré predchádza samotnej modlitbe, mali absolvovať doma. V niektorých mešitách boli na zemi vyznačené miesta v bezpečnej vzdialenosti od iných, na ktoré si mohli ľudia umiestniť podložky na modlenie.

Od začiatku prísneho "lockdownu" v polovici marca zadržali miestne orgány niekoľko ľudí vrátane duchovných, ktorí porušovali zákaz modlitieb vo vnútri mešít.