Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Jordánsko zakázalo informovať o údajnom sprisahaní voči kráľovi

Na archívnej snímke z 2. apríla 2001 jordánsky kráľ Abdalláh II. a jordánsky princ Hamza v Ammáne. Foto: TASR/AP

Nezvyčajný spor v jordánskej kráľovskej rodine sa dostal na verejnosť v sobotu.

Ammán 6. apríla (TASR) - Jordánsky generálny prokurátor v utorok zakázal zverejňovanie akýchkoľvek informácií alebo materiálov týkajúcich sa prípadu okolo princa Hamzu, ktorý je nevlastným bratom kráľa Abdalláha II. Dôvodom je prebiehajúce vyšetrovanie, ktoré vedú bezpečnostné služby.

"Tento zákaz sa týka zvukových a obrazových médií i sociálnych sietí, ako aj zverejňovania a šírenia všetkých súvisiacich fotografií alebo videí," uvádza sa vo vyhlásení prokurátora, z ktorého citovala štátna tlačová agentúra Petra a následne agentúra DPA.

Princ Hamza vo videu zaslanom v sobotu spravodajskej televízii BBC tvrdil, že je momentálne v domácom väzení. Hamza v ňom obvinil vládu z rodinkárstva, korupcie a autoritárstva. Každý, kto podľa neho otvorene vyjadrí svoj názor, stane sa terčom vyhrážok, šikanovania a represií.

Nezvyčajný spor v jordánskej kráľovskej rodine sa dostal na verejnosť v sobotu, keď náčelník generálneho štábu jordánskej armády 41-ročného princa vyzval, aby "prestal s činnosťou, ktorá by mohla narušiť stabilitu a bezpečnosť Jordánska".

O deň neskôr podpredseda vlády Ajman Safadí oznámil, že bolo zmarené sprisahanie, na ktorom sa mal podieľať aj Hamza a ktorého cieľom malo byť podkopanie bezpečnosti Jordánskeho kráľovstva. V tejto súvislosti bolo zadržaných najmenej ďalších 16 osôb.

Kráľovská rodina v pondelok večer oznámila, že princ Hamza potvrdil svoju lojalitu voči kráľovi Abdalláhovi II. vo vyhlásení, ktoré podpísal.

Princ Hamza je najstarším synom zosnulého kráľa Husajna a kráľovnej Núr. Podľa želania svojho otca, ktorý zomrel v roku 1999, bol vymenovaný za korunného princa, keď sa kráľom stal Abdalláh. V roku 2004 ho však Abdalláh zbavil tohto titulu a udelil ho svojmu najstaršiemu synovi Husajnovi, čím si zároveň upevnil svoju moc.