Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Jordánsky kráľ sa objavil prvýkrát na verejnosti s obvineným princom

Na archívnej snímke jordánsky kráľ Abdalláh II. Foto: TASR/AP

Štátna televízia priniesla zábery skupiny členov kráľovskej rodiny v mauzóleu, kde sú pochovaní ich predkovia. Toto miesto navštívili pri príležitosti 100. výročia založenia hášimovského kráľovstva.

Ammán 11. apríla (TASR) - Jordánsky kráľ Abdalláh II. a princ Hamza sa objavili v nedeľu prvýkrát spoločne na verejnosti od politickej krízy, ktorú vyvolali podozrenia zo zosnovania sprisahania, na ktorom sa mal podieľať aj jordánsky princ. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Štátna televízia priniesla zábery skupiny členov kráľovskej rodiny v mauzóleu, kde sú pochovaní ich predkovia. Toto pietne miesto navštívili pri príležitosti 100. výročia založenia Jordánskeho hášimovského kráľovstva. Kráľovský palác medzitým na Twitteri zverejnil ich fotografiu s popisom "jeho veličentvo Jordánsky kráľ Abdalláh II., jeho kráľovská výsosť korunný princ Husajn a princ Hamza pri hrobe zosnulého kráľa Husajna".

Princ Hamza vo videu zaslanom uplynulú sobotu spravodajskej televízii BBC tvrdil, že je v domácom väzení. Hamza v ňom obvinil vládu z rodinkárstva, korupcie a autoritárstva. Každý, kto podľa neho otvorene vyjadrí svoj názor, stane sa terčom vyhrážok, šikanovania a represií.

Nezvyčajný spor v jordánskej kráľovskej rodine sa dostal na verejnosť minulú sobotu, keď náčelník generálneho štábu jordánskej armády 41-ročného princa vyzval, aby "prestal s činnosťou, ktorá by mohla narušiť stabilitu a bezpečnosť Jordánska".
Na archívnej snímke z 2. apríla 2001 jordánsky kráľ Abdalláh II. a jordánsky princ Hamza v Ammáne.
Foto: TASR/AP

O deň neskôr podpredseda vlády Ajman Safadí oznámil, že bolo zmarené sprisahanie, na ktorom sa mal podieľať aj Hamza a ktorého cieľom malo byť podkopanie bezpečnosti Jordánskeho kráľovstva. V tejto súvislosti bolo zadržaných najmenej ďalších 16 osôb.

Kráľovská rodina v pondelok večer oznámila, že princ Hamza potvrdil svoju lojalitu voči kráľovi Abdalláhovi II. vo vyhlásení, ktoré podpísal.

Princ Hamza je najstarším synom zosnulého kráľa Husajna a kráľovnej Núr. Podľa želania svojho otca, ktorý zomrel v roku 1999, bol vymenovaný za korunného princa, keď sa kráľom stal Abdalláh. V roku 2004 ho však Abdalláh zbavil tohto titulu a udelil ho svojmu najstaršiemu synovi Husajnovi, čím si zároveň upevnil svoju moc.