Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jourová vyjadrila znepokojenie nad situáciou okolo servera Index.hu

Na archívnej snímke Věra Jourová. Foto: TASR/AP

Nemožno dopustiť podľa nej dopustiť, aby ekonomický tlak vytváral politický nátlak.

Budapešť/Brusel 24. júla (TASR) - Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová vyjadrila obavy z vývoja situácie okolo maďarského spravodajského servera Index.hu, v ktorom vo štvrtok podali viacerí novinári výpovede pre obavy zo straty nezávislosti tohto média. V piatok to uviedla internetová stránka komerčnej televízie ATV.

Maďarský úrad vlády pre server Politico.eu uviedol, že k záležitostiam týkajúcim sa mediálneho trhu nebude vyjadrovať.

Jourová podčiarkla, že nemožno dopustiť, aby ekonomický tlak vytváral politický nátlak.

Podpredsedníčka EK avizovala, že komisia preverí aj prípad maďarskej neziskovej Nadácie stredoeurópskej tlače a médií (KESMA), pod ktorú patrí 400 vláde blízkych médií.

Viacerí členovia redakcie servera Index.hu reagovali vo štvrtok podaním výpovede na prepustenie svojho šéfredaktora Szabolcsa Dullu.

Informáciu o tom, že Dull dostal výpoveď, zverejnil v stredu László Bodolai, predseda kuratória Nadácie pre maďarský rozvoj (MFA), ktorá vlastní spoločnosť Index.hu Zrt. Požiadavku pracovníkov redakcie na návrat Dullu vo štvrtok odmietol.

Bodolai v písomnom stanovisku konštatoval, že jeho nedôvera voči prepustenému šéfredaktorovi je tak veľká, že s ním nedokáže už v žiadnom prípade spolupracovať.

Dull v júni hovoril o vonkajších tlakoch, ktoré by mohli smerovať k ukončeniu činnosti ním vedenej redakcie.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) koncom vlaňajška zverejnila správu založenú na záveroch medzinárodnej misie na monitorovanie slobody tlače. Konštatovalo sa v nej, že úroveň kontroly médií v Maďarsku nemá obdobu v žiadnom členskom štáte EÚ. V správe sa píše, že v Maďarsku došlo k dramatickému úpadku slobody tlače. Na umlčanie kritiky médií vláda využila celý rad dobre pripravených metód vrátane nákupu médií, vynútenej likvidácie titulov, kontroly riadenia nezávislých médií a ohováračských kampaní proti kritickým reportérom.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)