Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Joyce Bandaová sa stala prvou ženskou prezidentkou Malawi

Vymenovaniu Bandaovej predchádzalo štvrtkové úmrtie jej predchodcu Bingu wa Muthariku (78).

Lilongwe 7. apríla (TASR) - V Malawi dnes zložila prezidentskú prísahu Joyce Bandaová (61), ktorá sa tak stala prvou ženskou prezidentkou krajiny. Vymenovaniu Bandaovej predchádzalo štvrtkové úmrtie jej predchodcu Bingu wa Muthariku (78).

Po libérijskej prezidentke Ellen Johnsonovej-Sirleafovej sa Bandaová stala druhou ženskou hlavou afrického štátu.

Bandaová bola od roku 2009 viceprezidentkou a meno si urobila počas diktatúry Hastingsa Bandu - s ktorým nebola v príbuzenskom vzťahu - vedením kampaní za práva žien. Narodila sa v roku 1950 na juhu krajiny, ktorá bola vtedy britkou kolóniou známou ako Nyasaland. Počas Bandovej diktatúry (1964-1994) ženy nesmeli nosiť nohavice ani minisukne.

Bandaová sa v roku 2004 po zvolení do parlamentu stala členkou kabinetu, kde po čase pôsobila ako ministerka zahraničných vecí.

S Mutharikom najskôr vychádzala dobre a prezident ju vymenoval za svoju nástupkyňu. Čoskoro však došlo k sporom a Bandaová Muthariku kritizovala hlavne za riadenie hospodárstva. Spor vyvrcholil jej vylúčením z vládnej Demokratickej pokrokovej strany. Post viceprezidentky si však udržala a podľa ústavy sa stala legitímnym nástupcom Muthariku.

Smrť Muthariku dnes po dvoch dňoch fám potvrdil malawijský štátny rozhlas. Mutharika bol prezidentom od roku 2004, vo voľbách v roku 2009 získal druhý prezidentský mandát, ktorý sa mal skončiť v roku 2014. Predtým pracoval vo Svetovej banke. Mnohí Malawijčania ho považovali za autokrata zodpovedného za ekonomický kolaps bývalej britskej kolónie.

Oficiálne potvrdenie jeho smrti pravdepodobne odkladali pre spory o to, kto sa ujme moci. Vládnuca strana v piatok zvolila za svojho nového predsedu brata zosnulého prezidenta, Petera Muthariku.

Ústavní experti a občianske hnutia zdôraznili, že zákon nevyžaduje, aby bol prezident členom vládnucej strany. Tento názor podporili aj USA, ktoré vyjadrili obavy z odkladu odovzdania moci v Malawi.