Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Juhoafrická republika ruší zákaz vychádzania, štvrtá vlna je na ústupe

Na archívnej snímke z 3. decembra 2021 obyvatelia čakajú na vakcíny proti ochoreniu COVID-19 počas očkovania v juhoafrickom meste Lawley. Foto: TASR/AP

Počet hospitalizovaných s covidom je v súčasnosti nižší než počas predchádzajúcich vĺn.

Pretória 30. decembra (TASR) - Vláda v Juhoafrickej republike vo štvrtok rozhodla, že s okamžitou platnosťou ruší zákaz vychádzania, ktorý tam dosiaľ platil denne od polnoci do 4.00 h. Predaj alkoholu bude odteraz povolený aj po 23.00 h, informovala agentúra APA.

Podľa vyhlásenia kabinetu sa JAR nachádza už za vrcholom štvrtej vlny pandémie koronavírusu, spôsobenej vysokonákazlivým variantom omikron. V týždni do 25. decembra zaznamenali 30-percentný pokles nových prípadov infekcie.

Osemdesiat percent všetkých nových prípadov nákazy v krajine v uplynulých týždňoch pripadalo na Johannesburg a Pretóriu. Počet hospitalizovaných s covidom je však v súčasnosti nižší než počas predchádzajúcich vĺn.

Nosenie rúšok na verejnosti aj po zrušení zákazu vychádzania ostáva povinné. Porušenie tohto nariadenia je v JAR trestným činom, poznamenáva agentúra Reuters.

JAR od začiatku pandémie zaznamenala už 3,5 milióna prípadov nákazy koronavírusom a 91.000 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. V oboch ukazovateľoch je na tom najhoršie v celej Afrike.