Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Juhoafrická republika zavádza 21-dňový zákaz vychádzania

Úradujúci prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Prezident vyhlásil, že do ulíc nasadí armádu, ktorá bude polícii pomáhať s dozeraním na 21 dní trvajúcu karanténu.

Pretória 23. marca (TASR) - Prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa v pondelok oznámil, že v krajine začne od štvrtka platiť trojtýždňový zákaz vychádzania. Ide o opatrenie s cieľom zamedziť šíreniu nového koronavírusu v krajine, kde sa za posledných osem dní počet nakazených zvýšil šesťnásobne zo 61 na 402, píše agentúra AFP.

Ramaphosa uviedol, že vláda JAR sa rozhodla zaviesť celoštátne obmedzenia pohybu ľudí od štvrtka 26. marca, aby sa zabránilo katastrofe. "Toto číslo (počet nakazených) sa bude naďalej zvyšovať," varoval. Dodal, že nasledujúce dni budú rozhodujúce.

Bez ráznych krokov bude podľa neho počet nakazených stúpať a ich prudký nárast spôsobí, že preťažený zdravotnícky systém nebude môcť poskytnúť pomoc ľuďom, ktorí ju budú potrebovať.

"V populácii, akou je tá naša, to bude extrémne nebezpečné, keďže tu máme vysoký počet ľudí s oslabenou imunitou v dôsledku HIV a TBC, ako aj vysokú mieru chudoby a podvýživy," dodal.

Prezident vyhlásil, že do ulíc nasadí armádu, ktorá bude polícii pomáhať s dozeraním na 21 dní trvajúcu karanténu. "Nariadil som nasadiť Juhoafrické národné obranné sily (SANDF), ktoré budú podporovať juhoafrickú políciu a zaistia, že opatrenia, ktoré oznamujeme, budú implementované," povedal Ramaphosa v prejave k národu.

Obyvatelia JAR budú môcť naďalej opustiť svoje domovy v prípade, že si pôjdu nakúpiť, budú chcieť navštíviť lekára alebo si vyzdvihnúť sociálne dávky, dodal prezident, ktoré citovala agentúra Reuters.

JAR zaviedla už minulý týždeň viaceré opatrenia - uzatvorili sa hranice pre cudzincov prichádzajúcich z najviac zasiahnutých krajín a od minulej stredy sú zatvorené aj všetky tamojšie školy.