Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Juhoafrická televízia omylom ´pochovala´ Nelsona Mandelu

Nelson Mandela, archívna snímka Foto: TASR/AP

Po tom, čo sa diváci sťažovali, stanica spomienkovú reláciu stiahla a ospravedlnila sa.

Bratislava 3. apríla 2013 (teraz.sk) - Nelson Mandela leží už viac ako týždeň v nemocnici, ale juhoafrická televízia Universal Channel už odvysielala nekrológ bývalého prezidenta. Po tom, čo sa diváci sťažovali, stanica spomienkovú reláciu stiahla a ospravedlnila sa. Zdravotný stav Mandelu sa podľa hovorcu prezidentského paláca zlepšuje, informuje idnes.cz.

V utorok večer sa vo vysielaní stanice Universal Channel niekoľkokrát objavil klip nazvaný Spomíname na Madibu 1918-2013. Madiba je jeho klanové meno, pod ktorým je známy predovšetkým v rodnej Juhoafrickej republike.

Nekrológ bývalého štátnika a bojovníka proti rasizmu niektorých divákov pobúril, píše server The Telegraph. "Že sa nehambíte! Stiahnite to a ospravedlňte sa. Keď som to videl, zastavilo sa mi srdce," napísal na sociálnej sieti Twitter Malcolm Lennox.

Stanica potom reláciu stiahla z vysielania a ospravedlnila sa za "technickú chybu", ktorá spôsobila odvysielanie nekrológu. "Úprimne sa ospravedlňujeme rodine Nelsona Mandelu a divákom Universal Channel za obavy a pohoršenie spôsobené touto chybou. Spoločne s Madibovou rodinou mu prajeme skoré uzdravenie," napísala televízia vo vyhlásení.(dostupné v agličtine TU)

Médiá bežne pripravujú profily dôležitých osobností politiky, umenia alebo športu. Môže sa tak stať, že sa nedopatrením dostanú do vysielania. Na konci minulého roka takto nemecký denník Der Spiegel predčasne oznámil úmrtie amerického exprezidenta George H. W. Busha staršieho. Podobný trapas spôsobila stanica CNN v roku 2003, keď na internete zverejnila nekrológy štátnikov Ronalda Reagana, Fidela Castra, pápeža Jána Pavla II. či Nelsona Mandelu.


Mandelovi sa darí čoraz lepšie

Zdravotný stav bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu, ktorý je hospitalizovaný pre zápal pľúc, sa stále zlepšuje. Pacient sa podľa lekárov cíti oveľa lepšie ako v čase, keď ho pred týždňom hospitalizovali. Informovala o tom kancelária prezidenta JAR Jacoba Zumu. Ako pripomína agentúra Reuters, ide o doteraz najoptimistickejšiu informáciu o zdravotnom stave 94-ročného Mandelu. V sobotu lekári prostredníctvom vládneho komuniké uviedli, že Mandelovi z pľúc odsali prebytočnú tekutinu. Dodali, že exprezident dýcha bez problémov.

Obavy o Mandelov zdravotný stav sa objavili už tretíkrát za posledné štyri mesiace. Naposledy bol hospitalizovaný začiatkom marca kvôli pravidelnej kontrole zdravotného stavu. Vlani v decembri však v nemocnici strávil takmer tri týždne, keď sa liečil z pľúcnej infekcie a podrobil sa operácii na odstránenie žlčníkových kameňov.

Mandela sa v roku 1994 stal prvým juhoafrickým prezidentom tmavej pleti a aj keď v roku 1999 z úradu odstúpil, doteraz je symbolom tolerancie, harmónie, boja proti apartheidu a všerasového zmierenia. Dôkazom Mandelovho vplyvu na svetovú politiku je aj skutočnosť, že americký prezident Barack Obama mu poslal list so želaním skorého uzdravenie a Juhoafričania ho zahrnuli do svojich modlitieb počas veľkonočných sviatočných bohoslužieb, informovala Reuters.

Problémy s pľúcami a dýchaním mal Mandela už aj v minulosti. Ide o dôsledok tuberkulózy, na ktorú ochorel v čase, keď bol politickým väzňom. Vo väznici na Robben Island strávil Mandela 27 rokov za pokusy o zvrhnutie vlády belošskej menšiny.