Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Juhokórejčania pred letom nakupujú vo veľkom tenšie tvárové masky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V jednu chvíľu bolo na webovú stránku, kde sa masky predávajú, napojených približne 1,5 milióna ľudí.

Soul 5. júna (TASR) - On-line nákupný kanál predávajúci tvárové masky v piatok skolaboval, keď sa Juhokórejčania v horúcom počasí vrhli na nákup tenších protivírusových masiek. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Výrobca tvárových masiek Welkeeps začal o 09.00 h miestneho času predávať "rúška ochraňujúce pred kvapôčkami slín", ale on-line server po krátkom čase zatvorili, lebo o tieto masky za 500 wonov (0,37 eura) za kus mali zákazníci obrovský záujem.

V jednu chvíľu bolo na webovú stránku napojených približne 1,5 milióna ľudí, vysvetlil predstaviteľ výrobnej spoločnosti. Dodal, že od pondelka majú v pláne predávať ďalšiu várku.

Hoci je známe, že tenšie masky zadržia menej znečisťujúcich látok než hrubšie a trvanlivejšie masky poskytované vládou, dopyt po tenších stúpa, pretože v horúcejšom počasí sa v nich ľudia cítia pohodlnejšie.

Dopyt stúpol predovšetkým nedávno, keď sa do škôl začali v máji vracať žiaci a študenti. Rodičia začali kupovať chirurgické rúška pre ľahšie dýchanie, ktorých ceny však prudko stúpli, až trojnásobne, a zásoby sa už vyčerpali.

Tvárové masky sú kľúčovým nástrojom Južnej Kórey v boji proti novému druhu koronavírusu, ktorým sa v krajine nakazilo celkovo 11.668 ľudí.

Vláda reguluje svoje dodávky masiek a odporúča, aby ich ľudia vždy nosili v autobusoch, taxíkoch a metre.

Teplota v južnej časti krajiny dosiahla napríklad vo štvrtok 35 stupňov Celzia. Sú obavy z nosenia hrubších tvárových masiek v horúcom počasí, hoci si to koronavírusová pandémia stále vyžaduje.