Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Juhokórejská polícia musí vysvetliť pochybenia v reakcii na tlačenicu

Policajti kontrolujú miesto, kde ľudia prišli o život a utreli zranenia v tlačenici, ku ktorej došlo počas osláv Halloweenu v juhokórejskom meste Soul v sobotu večer miestneho času 29. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Občan zavolá na tiesňovú linku vtedy, keď je to nevyhnutné a potrebuje pomoc alebo zásah polície, uviedol premiér.

Soul 2. novembra (TASR) - Polícia musí vysvetliť pochybenia počas reakcie na hlásenia o nebezpečenstve pred vznikom smrtiacej tlačenice na oslavách Halloweenu v centre Soulu. Vyhlásil to v stredu juhokórejský premiér Han Duk-su. TASR o tom informujú podľa správy agentúry AFP.

V tlačenici v dave vo štvrti Itchewon v centre Soulu, ktorá je známa nočným životom, zahynulo v sobotu večer najmenej 156 ľudí. Šéf juhokórejskej polície Jun Hi-gun v utorok uviedol, že ešte pred vznikom tlačenice polícia dostala niekoľko hlásení o hroziacom nebezpečenstve.

"Občan zavolá na tiesňovú linku vtedy, keď je to nevyhnutné a potrebuje pomoc alebo zásah polície. Vláda bude hnať na zodpovednosť tých, ktorí sú za to zodpovední ihneď, ako sa skončí vyšetrovanie," uviedol premiér.

Záchranári ošetrujú na ulici ľudí po tlačenici, ku ktorej došlo počas osláv Halloweenu v juhokórejskom meste Soul v sobotu večer miestneho času 29. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


Podľa miestnych predstaviteľov dostal hasičský zbor prvé hlásenie o tlačenici v Itchewone v sobotu o 22.15 h miestneho času. Z prepisov však vyplýva, že na tiesňovú linku polície niekto volal a žiadal o pomoc už o 18.34 h.

Odhaduje sa, že v dave sa v sobotu počas prvej halloweenskej oslavy od začiatku pandémie koronavírusu zhromaždilo až 100.000 ľudí. Polícia ani miestne úrady dav aktívne neorganizovali, pretože podujatie nemalo jasne určeného organizátora a preto nebolo považované za "oficiálne".

V rámci vyšetrovania presnej príčiny nešťastia juhokórejská Národná policajná agentúra v stredu vykonala raziu v niekoľkých policajných staniciach vrátane obvodu, v ktorom prišlo k smrteľnej tlačenici.

"Špeciálny vyšetrovací tím vykonáva razie v ôsmich agentúrach vrátane Policajnej agentúry v Soule a policajnej stanice v (mestskej časti) Jongsan," uviedol hovorca Národnej policajnej agentúry.

Juhokórejská vláda v stredu uviedla, že bude tiež prepracovaná služba policajnej tiesňovej linky.

Budhistický mních sa modlí za obete, ktoré prišli o život cez víkend v tlačenici na oslavách Halloweenu v centre Soulu v stredu 2. novembra 2022.
Foto: TASR/AP