Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Juhokórejskú armádu kritizujú za nezostrelenie severokórejských dronov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v utorok na zasadnutí vládneho kabinetu povedal, že pondelkové udalosti odhalili nepripravenosť armády.

Soul 27. decembra (TASR) - Juhokórejská armáda sa v utorok ospravedlnila za zlyhanie, že nezostrelila päť severokórejských dronov, ktoré v pondelok prenikli do Južnej Kórey. Armáda je po tomto incidente vystavená kritike verejnosti za nedostatočnú pripravenosť. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Včera (v pondelok) vniklo do juhokórejského vzdušného priestoru päť nepriateľských dronov. Naša armáda ich zaznamenala a sledovala, ale ospravedlňujeme sa, že sme ich nedokázali zostreliť," uviedol vo vyhlásení juhokórejský Zbor náčelníkov štábov. Všetkých päť bezpilotných lietadiel sa pravdepodobne vrátilo do Severnej Kórey aj napriek päťhodinovej snahe o ich dolapenie.

Zbor náčelníkov štábov uznal, že juhokórejská armáda má kapacity na to, aby vzdorovala "útočným dronom, ktoré predstavujú skutočnú hrozbu", avšak je limitovaná pri odhaľovaní a následnom zostrelení menších špionážnych bezpilotných lietadiel. V dôsledku predmetného incidentu "vyvolala nepripravenosť armády u verejnosti veľké obavy", píše sa vo vyhlásení.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v utorok na zasadnutí vládneho kabinetu povedal, že pondelkové udalosti odhalili nepripravenosť armády. Jun zároveň nariadil urýchlenie plánu vyslať jednotky dronov na vykonávanie pozorovacích a prieskumných operácií v najdôležitejších vojenských objektoch Severnej Kórey. Táto operácia zahŕňa aj predstavenie technicky pokročilých prieskumných dronov.