Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský minister obrany telefonoval s americkým náprotivkom

Na archívnej snímke z 21. júla 2021 americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Prvý telefonický rozhovor oboch ministrov sa uskutočnil tesne pred plánovaným stretnutím juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola s jeho americkým kolegom Joeom Bidenom v sobotu v Soule.

Soul 18. mája (TASR) - Nový juhokórejský minister obrany I Čong-sup a jeho americký náprotivok Lloyd Austin v stredu telefonicky diskutovali o nedávnych severokórejských raketových skúškach aj o možnom chystanom jadrovom teste Pchjongjangu. Uviedol to juhokórejský rezort obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Jonhap.

"Ministri sa zhodli na vážnosti situácie v regióne vrátane Kórejského polostrova. Úzka spolupráca medzi Južnou Kóreu a USA je tak teraz dôležitejšia ako kedykoľvek predtým," napísalo vo vyhlásení juhokórejské ministerstvo obrany.

Ministri počas rozhovoru označili raketové skúšky a prípravy na jadrový test KĽDR za provokáciu, ktorá "zvyšuje napätie na polostrove, v severovýchodnej Ázii a výrazne ohrozuje medzinárodný mier a bezpečnosť".

Minister I počas rozhovoru zdôraznil dôležitosť rozmiestnenia amerických strategických vojenských prostriedkov na polostrove. Obe strany podľa ministerstva obrany diskutovali o spôsoboch, ako čeliť hrozbám Severnej Kórey. Austin v rozhovore opakovane potvrdil záväzok USA brániť územie Južnej Kórey.

Prvý telefonický rozhovor oboch ministrov sa uskutočnil tesne pred plánovaným stretnutím juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola s jeho americkým kolegom Joeom Bidenom v sobotu v Soule. Americký prezident má do Južnej Kórey pricestovať v piatok na trojdňový pobyt.