Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský parlament schválil návrh na odvolanie ministra vnútra

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Demokrati a ďalšie opozičné strany presadzovali odvolanie ministra vnútra a vyzvali ho, aby niesol zodpovednosť za zbabranú reakciu na tlačenicu.

Soul 8. februára (TASR) - Poslanci juhokórejského parlamentu v stredu schválili návrh na začatie procesu impeachmentu voči ministrovi vnútra I Sang-minovi za jeho reakciu na tragickú tlačenicu na oslavách Halloweenu v centre Soulu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Návrh na začatie procesu podania ústavnej žaloby, ktorý by mohol viesť vôbec k prvému odvolaniu člena vlády z funkcie, podporilo 179 poslancov, zatiaľ čo 109 ho odmietlo. V 300-člennom zákonodarnom orgáne, kde má hlavná opozičná Demokratická strana väčšinu kresiel, bola potrebná podpora najmenej 150 poslancov.

Návrh pred jeho odoslaním na ústavný súd, ktorý rozhodne, či návrh na podanie žaloby schváli, posúdi výbor parlamentu pre spravodlivosť. Tento proces môže trvať až šesť mesiacov.

Demokrati a ďalšie opozičné strany presadzovali odvolanie ministra vnútra a vyzvali ho, aby niesol zodpovednosť za zbabranú reakciu na tlačenicu.

Pri tragédii, ku ktorej došlo vlani 29. októbra vo štvrti Itchewon, prišlo o život 159 ľudí a ďalších 196 utrpelo zranenia. Odhaduje sa, že v dave sa počas prvej halloweenovskej oslavy od začiatku pandémie koronavírusu zhromaždilo až 100.000 ľudí.

I Sang-min a polícia čelili kritike za neprijatie potrebných opatrení. Stalo sa tak najmä po tom, ako zverejnené prepisy tiesňových volaní ukázali, že mnohí občania varovali pred hroziacim nebezpečenstvom a žiadali pomoc niekoľko hodín pred tlačenicou.