Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský prezident a lídri EÚ sa dohodli, že zvýšia tlak na Rusko

Na snímke sprava predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, juhokórejský prezident Jun Sok-jol a predseda Európskej rady Charles Michel počas tlačovej konferencie v juhokórejskom Soule v pondelok 22. mája 2023. Foto: TASR - AP

Michel povedal, že pokračujúce ruské útoky na Ukrajinu ukazujú, že hlbšia spolupráca medzi EÚ a Južnou Kóreou je "nevyhnutná".

Soul 22. mája (TASR) - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a lídri EÚ sa v pondelok dohodli, že zvýšia tlak na Moskvu za pokračujúcu ruskú inváziu na Ukrajinu. Zároveň odsúdili severokórejské testy balistických rakiet. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Jun Sok-jol sa juhokórejskej metropole Soul stretol s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a šéfkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. Spoločne sa počas víkendu zúčastnili na summite zoskupenia G7 v japonskom meste Hirošima.

"Súhlasíme s tým, že budeme udržiavať a zvyšovať kolektívny tlak na Rusko, a to najmä efektívnou implementáciou príslušných reštriktívnych opatrení," uviedli v spoločnom vyhlásení. "Zaviazali sme sa podporovať obnovu a rekonštrukciu Ukrajiny a sme odhodlaní podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné," dodali.

Michel povedal, že pokračujúce ruské útoky na Ukrajinu ukazujú, že hlbšia spolupráca medzi EÚ a Južnou Kóreou je "nevyhnutná".

Všetci traja lídri zároveň vyzvali Severnú Kóreu, aby prestala eskalovať vojenské napätie, a vrátila sa k rokovaniam o jadrovom odzbrojení.

Európska únia nebude nikdy akceptovať, že KĽDR má jadrové zbrane, rovnako ako nesúhlasí s ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine, povedala šéfka EK.

Podľa juhokórejského prezidenta sa všetci traja lídri zhodli, že severokórejský jadrový program predstavuje hrozbu i za hranicami Kórejského polostrova.

Severná Kórea od začiatku roka 2022 cvične odpálila zhruba 100 rakiet, z ktorých mnohé sú schopné niesť jadrové zbrane a údajne dokážu zasiahnuť i Spojené štáty, píše AP.

KĽDR podľa expertov verí, že rozšírený zbrojný arzenál jej pomôže získať ústupky od jej rivalov.