Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský prezident navštívi Japonsko, stretne sa s Kišidom

Japonský premiér Fumio Kišida počas tlačovej konferencie v Tokiu v piatok 24. februára 2023. Foto: TASR/AP

Jun na pozvanie Tokia navštívi Japonsko od 16. do 17. marca a stretne sa s japonským premiérom Fumiom Kišidom.

Soul 9. marca (TASR) - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol navštívi budúci týždeň Japonsko, oznámila vo štvrtok jeho kancelária. Obe susedné krajiny sa v súčasnosti snažia zmierniť diplomatické napätie v súvislosti s vojnovými zverstvami Japonska počas 35-ročnej okupácie, informuje AFP.

Jun na pozvanie Tokia navštívi Japonsko od 16. do 17. marca a stretne sa s japonským premiérom Fumiom Kišidom.

Zároveň sa tak obnovia bilaterálne rozhovory s Južnou Kóreou, ktoré boli pozastavené 12 rokov. Junova návšteva tiež bude dôležitý míľnik v zlepšení a rozvoji vzťahov medzi oboma krajinami, uviedla prezidentská kancelária.

Junova kancelária takisto vyjadrila nádej, že jeho návšteva poslúži ako príležitosť pre obe krajiny "prekonať nešťastnú minulosť" a posilní vzájomnú spoluprácu.

Juhokórejská vláda v pondelok oficiálne navrhla odškodnenie obetí nútených prác z obdobia japonskej okupácie v rokoch 1910 - 1945 prostredníctvom verejného fondu namiesto priamej účasti japonských firiem. Obete nútených prác a ich podporovatelia však tento plán odmietli a žiadajú priame odškodnenie od japonských firiem i nové ospravedlnenie od vlády v Tokiu.

Podľa Soulu počas 35-ročnej okupácie Japonsko na nútené práce zneužívalo približne 780.000 Kórejčanov. Do tohto počtu nie sú zahrnuté tzv. ženy-utešiteľky, ktoré boli prinútené poskytovať v nevestincoch svoje služby japonským vojakom.