Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský prezident prijal pozvanie na júnový summit G7 v Británii

Juhokórejský prezident Mun Če-in, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mun na Johnsonov osobný list plánuje odpísať a vyjadriť svoje odhodlanie prispieť k tomu, aby bol tohtoročný summit krajín G7 úspešný.

Soul 22. januára (TASR) - Britský premiér Boris Johnson oficiálne pozval juhokórejského prezidenta Mun Če-ina na summit skupiny G7, ktorý je naplánovaný na jún tohto roka. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa hovorcu Modrého domu, sídla tamojšej hlavy štátu.

Mun na Johnsonov osobný list plánuje odpísať a vyjadriť svoje odhodlanie prispieť k tomu, aby bol tohtoročný summit krajín G7 úspešný, uviedol hovorca Modrého domu. Ďalší predstaviteľ Munovho úradu neskôr novinárom ozrejmil, že toto vyhlásenie možno považovať za prijatie Johnsonovho pozvania.

Je dôležité, aby bola Južná Kórea súčasťou medzinárodného úsilia zameraného na ukončenie pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, ochranu voľného obchodu a boj proti klimatickým zmenám, napísal Johnson v liste juhokórejskému prezidentovi.

Johnson predtým oznámil, že Británia bude hostiteľom júnového summitu, na ktorý sú okrem krajín G7 pozvaní aj Južná Kórea, Austrália a India.

Britský premiér zároveň sľúbil svoju účasť na druhom summite zoskupenia P4G o klimatických zmenách, ktorý sa uskutoční v máji v juhokórejskej metropole Soul.