Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský prezident si v Budapešti uctil obete zrážky lodí

Juhokórejský prezident Mun Če-in, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pomník obetiam zrážky lodí odhalili 31. mája pri druhom výročí katastrofy. Na vyše sedem metrov dlhý a dva metre vysoký žulový blok vyryli mená všetkých obetí.

Budapešť 3. novembra (TASR) - Juhokórejský prezident Mun Če-in si v utorok večer v Budapešti uctil obete zrážky výletnej lode Viking Sigyn s vyhliadkovou loďou Hableány, na ktorej sa 29. mája 2019 plavila skupina kórejských turistov. K pomníku na peštianskom brehu pri Margitinom moste ho odprevadil minister financií Mihály Varga, informovala agentúra MTI.

K pomníku prišla aj skupina juhokórejských občanov, ktorá privítala svojho prezidenta s manželkou. Mun Če-in pricestoval v utorok na oficiálnu návštevu Maďarska, v stredu ho prijme s vojenskými poctami prezident János Áder.

Vo štvrtok sa Mun Če-in zúčastní na schôdzke predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky.

Pomník obetiam zrážky lodí odhalili 31. mája pri druhom výročí katastrofy. Na vyše sedem metrov dlhý a dva metre vysoký žulový blok vyryli mená všetkých obetí.

Najtragickejšiu lodnú nehodu v Maďarsku, pri ktorej sa medzi piliermi Margitinho mosta na budapeštianskom úseku Dunaja po večernej zrážke s výletnou loďou potopila loď Hableány, neprežilo 27 osôb vrátane dvojčlennej posádky. Z Dunaja sa po havárii podarilo zachrániť sedem Kórejčanov. Jedna Kórejčanka je stále nezvestná.

Prokuratúra v novembri 2019 obvinila ukrajinského kapitána lode Viking Sigyn z prečinu ohrozenia vodnej dopravy z nedbanlivosti s následkom hromadnej nehody a z trestného činu 35-násobného neposkytnutia pomoci.