Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský prezident vymenoval šéfov diplomacie a tajnej služby

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Doterajšieho ministra zahraničných vecí Pak Čina zase nahradí bývalý námestník rezortu diplomacie Čo Te-jul, uviedol na tlačovej konferencii šéf kancelárie prezidenta Jun Sok-jola.

Soul 19. decembra (TASR) - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v utorok vymenoval nového ministra zahraničných vecí aj šéfa hlavnej spravodajskej služby. K týmto personálnym zmenám dochádza len niekoľko mesiacov pred jarnými parlamentnými voľbami. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Jonhap.

Novým riaditeľom Národnej spravodajskej služby (NIS) sa stane doterajší poradca pre národnú bezpečnosť Čo Te-jong, považovaný za skúseného bezpečnostného experta, ktorý sa špecializuje najmä na záležitosti týkajúce sa USA a KĽDR. Nahradí Kim Kjou-hjuna, ktorý z riaditeľskej funkcie rezignoval v novembri.

Doterajšieho ministra zahraničných vecí Pak Čina zase nahradí bývalý námestník rezortu diplomacie Čo Te-jul, uviedol na tlačovej konferencii šéf kancelárie prezidenta Jun Sok-jola. Čo Te-jul má podľa prezidentskej kancelárie rozsiahle skúsenosti v bilaterálnej a multilaterálnej diplomacii, najmä v oblasti hospodárstva a obchodu.

Odchádzajúci šéf diplomacie Pak Čin sa koncom novembra ospravedlnil národu, že neuspel v kandidatúre na usporiadanie svetového veľtrhu Expo 2030 v juhokórejskom meste Pusan. Organizátorom výstavy, o ktorú sa uchádzala aj talianska metropola Rím, sa napokon stane saudskoarabské mesto Rijád.

Prieskumy verejnej mienky v posledných týždňoch poukazujú na klesajúcu podporu juhokórejského prezidenta v kľúčovom období pred parlamentnými voľbami, ktoré sú v krajine naplánované na apríl 2024.