Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský súd nariadil prvú kompenzáciu pre obeť vietnamskej vojny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Okresný súd v Soule nariadil vláde, aby poskytla Nguyen Thi Thanh, preživšej zabíjanie civilistov juhokórejskou armádou, 30 miliónov wonov (asi 22.200 eur) ako kompenzáciu a náhradu za omeškanie.

Soul 7. februára (TASR) - Juhokórejský súd nariadil v utorok vláde, aby poskytla finančnú kompenzáciu prvej Vietnamke, ktorá bola obeťou krutostí počas vietnamskej vojny v 70. rokoch minulého storočia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

V tejto vojne totiž po boku americkej armády bojovalo aj 300.000 juhokórejských vojakov. Toto rozhodnutie súdu sa tak stalo prvým legálnym uznaním zodpovednosti Južnej Kórey za krutosti, ktoré sa počas vietnamskej vojny páchali, a mohlo by otvoriť cestu aj pre iné obete, aby žiadali kompenzáciu.

Okresný súd v hlavnom meste Soul nariadil vláde, aby poskytla Nguyen Thi Thanh, preživšej zabíjanie civilistov juhokórejskou armádou, 30 miliónov wonov (asi 22.200 eur) ako kompenzáciu a náhradu za omeškanie.

Nguyen (63) zažalovala juhokórejskú vládu v roku 2020 a požadovala spomínanú výšku kompenzácie. Uviedla pritom, že keď juhokórejskí námorníci zabili v roku 1968 v jej rodnom mestečku v stredovietnamskej provincii Quang Nam 70 civilistov, tak prišla o rodinných príslušníkov a sama utrpela zranenia.

"Vojaci vtedy prinútili rodinných príslušníkov žalujúcej, aby vyšli pred svoj dom, a tam ich zastrelili. Ostrou muníciou a zbraňami hrozili aj jej samotnej, ona však tento masaker prežila," cituje z verdiktu agentúra Johnap.

Nguyen, ktorá je momentálne stále vo Vietname, prostredníctvom videohovoru rozsudok privítala a uviedla, že verdikt prinesie "pokoj dušiam obetí tohto incidentu".

Juhokórejské ministerstvo obrany nereagovalo na žiadosť Reutersu o vyjadrenie. Ministerstvo zahraničných vecí však uviedlo, že Južná Kórea spolupracuje s Vietnamom pri rozvoji svojich vzájomných diplomatických vzťahov, ktoré boli obnovené v roku 1992.

"Kórea a Vietnam dosiahli za uplynulých 30 rokov bezprecedentný vývoj vo vzťahoch podľa princípu 'nechajme za sebou nešťastné udalosti z minulosti a pohnime sa do budúcnosti'," uviedol rezort diplomacie.