Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie v Číne zranilo najmenej 22 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čína zažíva zemetrasenia pomerne často, postihujú najmä jej hornaté západné a juhozápadné regióny.

Peking 2. januára (TASR) - Prinajmenšom 22 ľudí utrpelo zranenia pri plytkom zemetrasení, ktoré v nedeľu popoludní miestneho času zasiahlo juhozápad Číny. S odvolaním sa na správy čínskych úradov a médií o tom informovala agentúra AFP.

K zemetraseniu došlo v oblasti, kde provincia Jün-nan hraničí s provinciou S'-čchuan. Otrasy mali podľa americkej geologickej služby (USGS) magnitúdu 5,4 a vychádzali z hĺbky 38 kilometrov.

Seismologický úrad v Jün-nane informoval, že pri zemetrasení sa zranilo 22 ľudí, dvaja z nich vážne. Materiálne škody zatiaľ z oblasti nehlásili, čínska tlačová agentúra Sinchua však uviedla, že do oblasti vyslali 60-členný pátrací a záchranný tím. Otrasy boli citeľné aj v turistami vyhľadávanom meste Li-ťiang, uvádza AFP.

Čínske seizmologické centrum neskôr uviedlo, že zemetrasenie malo magnitúdu 5,5 a jeho hypocentrum bolo v hĺbke desať kilometrov.

Čína zažíva zemetrasenia pomerne často, postihujú najmä jej hornaté západné a juhozápadné regióny.

Plytké zemetrasenie v provincii S'-čchuan si v septembri vyžiadalo tri obete na životoch a desiatky zranených, pričom poškodené boli desaťtisíce domov. Túto provinciu zasiahlo ešte v máji 2008 veľmi silné zemetrasenie s magnitúdou 7,9, ktoré si vyžiadalo viac ako 80.000 obetí.