Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Juhozápad Islandu zasiahla séria zemetrasení, súvisia s pohybmi magmy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nedeľné zemetrasenie bolo jedným z niekoľkých otrasov, ktoré sa v oblasti začali už v sobotu popoludní a pokračovali aj v pondelok ráno, keď ich zaznamenali celé stovky.

Reykjavík 1. augusta (TASR) - Juhozápad Islandu zasiahla séria zemetrasení, z ktorých najsilnejšie si v nedeľu večer vyžiadalo určité materiálne škody, avšak zaobišlo sa bez zranení. Informovala o tom v pondelok islandský meteorologický ústav, píše agentúra DPA.

Epicentrum nedeľných otrasov s magnitúdou 5,4 bolo pri obci Grindavík ležiacej vyše 50 kilometrov juhozápadne od metropole Reykjavík. Otrasy boli citeľné v okolí celej oblasti Sudurnes (Južný polostrov), uvádza agentúra DPA.

Nedeľné zemetrasenie bolo jedným z niekoľkých otrasov, ktoré sa v oblasti začali už v sobotu popoludní a pokračovali aj v pondelok ráno, keď ich zaznamenali celé stovky. Úrady takúto seizmickú aktivitu pripisujú pohybom magmy pod zemským povrchom.

Vlani bola v tejto oblasti niekoľko mesiacov činná sopka, pričom došlo aj k viacerým silnejším zemetraseniam.

Známy islandský vulkanológ Thorvaldur Thórdarson teraz povedal islandskej verejnoprávnej stanici RÚV, že Island by sa mal v tejto oblasti pripraviť na silnú sopečnú erupciu. K tej by podľa jeho slov mohlo dôjsť v nasledovných rokoch, ale možno už v priebehu niekoľkých mesiacov.

DPA pripomína, že v tejto oblasti leží aj hlavné islandské medzinárodné letisko Keflavík.