Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ by sa v súvislosti s Parížom nemala pridávať k nečestným reakciám

Predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker prichádza na pracovné zasadnutie počas druhého dňa medzinárodného summitu o migrácii za účasti predstaviteľov krajín Európy a Afriky vo Vallette 12. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Povedal dnes predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Belek/Bratislava 15. novembra (TASR) - Krajiny Európskej únie by sa nemali pridávať k "nečestným" reakciám spájajúcim útoky v Paríži s odmietaním utečencov ako takých, pretože strelci vo Francúzsku boli kriminálne živly, a nie žiadatelia o azyl, povedal dnes predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Hneď po atentátoch vrcholní poľskí a slovenskí predstavitelia spochybnili relokačný plán Európskej únie vyhláseniami, že parížske násilnosti len posilnili obavy obyvateľov Európy z prijímania moslimských utečencov, vysvetľuje agentúra Reuters.

"Nemali by sme miešať rozdielne kategórie ľudí prichádzajúcich do Európy," zdôraznil Juncker na tlačovej konferencii na okraji summitu lídrov štátov G20 v tureckom turistickom stredisku Belek v provincii Antalya na stredomorskom pobreží.

Jeden z útočníkov z Paríža bol totiž identifikovaný ako osoba, ktorá spolu s inými utečencami vstúpila do Európskej únie cez Grécko.

"Ten, kto je zodpovedný za útoky v Paríži... je zločinec, a nie utečenec, nie žiadateľ o azyl," konštatoval Juncker.

"Pozval by som tých v Európe, čo sa snažia zmeniť migračný plán, ktorý sme my prijali - a rád by som im pripomenul, aby boli v tejto otázke seriózni a nepridávali sa k týmto nečestným reakciám," nechal sa počuť Juncker.

"Isté ťažkosti vidím, ale nevidím potrebu meniť náš všeobecný prístup," dodal šéf eurokomisie.