Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Juncker: Nemáme plán pre prípad odchodu Británie z EÚ

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP

Vyriešiť zostávajúce rozpory sa pokúsia lídri krajín EÚ na summite v Bruseli, ktorý sa začne vo štvrtok.

Brusel 16. februára (TASR) - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker nemá alternatívny plán pre prípad vystúpenia Británie z Európskej únie. Ako dnes počas debaty v Európskom parlamente odpovedal na príslušnú otázku, komisia sa nebude podieľať na dohadoch o takomto "pláne B".

"Nemáme plán B, ale plán A. Tým je, že Veľká Británia ostane ako konštruktívny člen v EÚ," citovala Junckera agentúra APA.

Britský premiér David Cameron začal dnes v Bruseli rozhovory s predstaviteľmi europarlamentu v rámci úsilia o získanie podpory pre dohodu o požiadavkách Londýna na reformy v EÚ, ktorá má podľa neho pomôcť udržať Britániu v únii.

Návrh už podporili lídri niektorých členských štátov, Cameron však musí presvedčiť aj Európsky parlament, ktorý musí schváliť ústredné prvky dohody, píše agentúra Reuters.

Vyriešiť zostávajúce rozpory sa pokúsia lídri krajín EÚ na summite v Bruseli, ktorý sa začne vo štvrtok. Cameron dúfa v ich súhlas, aby mohol v júni vyhlásil sľubované referendum o zotrvaní Británie v EÚ.

Predseda EP Martin Schulz dnes po stretnutí s Cameronom uviedol, že terajšie rokovania s Londýnom sú najchúlostivejšie, aké kedy EÚ viedla. "Európska únia ešte nikdy nebola v takej dramatickej situácii ako tento týždeň," vyhlásil podľa agentúry DPA.

Schulz zdôraznil, že na tohtotýždňovom summite EÚ pôjde o nevyhnutný kompromis s krajinou, ktorá patrí k siedmim najväčším hospodárstvam (G7) i stálym členom Bezpečnostnej rady OSN s právom veta. "Chceme, aby ostala členom Európskej únie," dodal šéf EP.

Cameron má na dnes programe v Bruseli aj schôdzky s predstaviteľmi troch hlavných politických skupín v EP, následne bude rokovať s Junckerom. Pôvodný plán na stretnutie s lídrami všetkých skupín v EP zrušili, čo Cameronovi umožnilo vyhnúť sa konfrontácii so svojím domácim euroskeptickým kritikom, europoslancom Nigelom Farageom.

Matthias Wissmann: Brexit by mal pre EÚ zničujúce následky

Odchod Veľkej Británie z EÚ by mal z pohľadu prezidenta nemeckého zväzu výrobcov automobilov (VDA) Matthiasa Wissmanna zničujúce následky. Agentúra DPA sa odvoláva na jeho dnešné vyjadrenie v Bruseli. Bez Británie stratí EÚ „výrazne veľa zo svojej hodnoty“.

Vo štvrtok a piatok (18. a 19. 2.) budú v sídle EÚ v Bruseli rokovať predstavitelia štátov a predsedovia vlád o reforme dvadsaťosmičky.

Británia bola vlani nielen jediným štátom, v ktorom rástol predaj osobných automobilov, ale pre Nemecko bola aj najdôležitejšou vývoznou krajinou. „Neradi by sme videli budovanie novej obchodnej hranice v Lamanšskom kanáli,“ povedal Wissmann.

Odchod Británie by znamenal, že by sa pre Nemecko „ťažisko EÚ presunulo na juh“, čo by mu veľmi nevyhovovalo.

Britský premiér David Cameron chce uskutočniť hlasovanie o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ ešte v tomto roku.