Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Juncker vystúpi na summite Trojmoria v Bukurešti

Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Cieľom summmitu je dosiahnuť konkrétny pokrok pri rozširovaní dopravy, energetiky a digitálnych prepojení v regióne, ktorý sa rozprestiera medzi Baltským, Jadranským a Čiernym morom.

Brusel 14. septembra (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v piatok potvrdil, že sa zúčastní summitu iniciatívy Trojmoria, ktorý sa začiatkom budúceho týždňa (17.-18.9) uskutoční v rumunskej Bukurešti.

Cieľom summmitu je dosiahnuť konkrétny pokrok pri rozširovaní dopravy, energetiky a digitálnych prepojení v regióne, ktorý sa rozprestiera medzi Baltským, Jadranským a Čiernym morom. Lídri členských krajín EÚ z tejto oblasti, ako aj pozvaní hostia z tretích krajín, budú diskutovať o konkrétnych návrhoch, ako zlepšiť vzájomné prepojenia v regióne, zvýšiť konvergenciu, jednotu a súdržnosť EÚ a posilniť transatlantické väzby.

Juncker vo svojom vystúpení v utorok 18. septembra plánuje hovoriť o kľúčových projektoch EÚ v oblasti energetiky, dopravy a digitálneho prepojenia. Predsedu EK bude v Bukurešti sprevádzať rumunská eurokomisárka Corina Cretuová, ktorá má na starosti regionálny rozvoj.

Z pohľadu eurokomisie je iniciatíva Trojmoria vnímaná ako katalyzátor súdržnosti a zbližovania sa krajín EÚ a posilnenie transatlantického prepojenia.

Iniciatíva Trojmoria sa zrodila v roku 2015 a zahŕňa 12 členských štátov EÚ: Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Prvý summit Trojmoria sa konal začiatkom júla 2017 vo Varšave.

Spravodajca TASR Jaromír Novak