Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Južná Afrika kritizuje dražbu kľúča od Mandelovej väzenskej cely

Na archívnej snímke z 27. marca 1998 Nelson Mandela (vľavo) a bývalý americký prezident Bill Clinton sa pozerajú z bývalej Mandelovej väzenskej cely na ostrove Robben, ktorý sa nachádza na dohľad od Kapského Mesta a Stolovej hory. Foto: TASR/AP

Predaj sa má uskutočniť v januári v New Yorku v aukčnej sieni Guernsey's. Predávajúcim je Christo Brand, Mandelov bývalý dozorca v neslávne známom väzení.

Johannesburg 26. decembra (TASR) - Juhoafrická republika (JAR) žiada o zastavenie aukcie kľúča od väzenskej cely na ostrove Robben, ktorú kedysi obýval bývalý prezident Nelson Mandela. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Predaj sa má uskutočniť v januári v New Yorku v aukčnej sieni Guernsey's. Predávajúcim je Christo Brand, Mandelov bývalý dozorca v neslávne známom väzení.

Nathi Mthethwa, juhoafrický minister kultúry, však uviedol, že vo veci aukcie sa neodohrali žiadne konzultácie s vládou JAR. Minister namieta, že "tento kľúč patrí ľudu Južnej Afriky. Nie je to nikoho osobný majetok."

Aukčná sieň Guernsey's tvrdí, že dražba - naplánovaná na 28. januára - má pomôcť získať finančné prostriedky na pamätnú záhradu a múzeum v okolí miesta, kde je Mandela pochovaný.

V ponuke dražby je okrem kľúča od väzenskej cely aj Mandelom namaľovaný obraz The Lighthouse (Maják), ako aj rotoped, ktorý smel vo väzení používať, a jeho "väzenská" tenisová raketa.

Mandela strávil vo väznici na Robben Islande až 18 z celkovo 27 rokov prežitých vo väzení. Dozorca Brand sa neskôr stal Mandelovým blízkym priateľom.

Na archívnej snímke Nelson Mandela.
Foto: TASR/AP Photo


Tento ostrov, ležiaci na dohľad od mesta Kapské Mesto a Stolovej hory, získal svoje meno podľa tuleňov, ktoré ho kedysi hojne obývali – "robben" znamená v holandčine "tuleň".

Mandela sa dostal na slobodu v roku 1990, keď sa Južná Afrika začala vzďaľovať od rasovej segregácie (apartheidu). Tento proces sa zavŕšil prvými všerasovými voľbami v roku 1994, keď bol Mandela zvolený za prvého prezidenta JAR tmavej pleti.

Mandela pôsobil ako prezident jedno funkčné obdobie a v roku 1999 odstúpil. Zomrel v roku 2013 vo veku 95 rokov.