Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Južná Karolína schválila popravu zastrelením

Na archívnej snímke z marca 2019 elektrické kreslo, ktoré slúži na popravu v americkom štáte Južná Karolína. Foto: TASR/AP

Južná Karolína je jedným z iba deviatich amerických štátov, ktoré stále používajú elektrické kreslo, a stane sa len štvrtým, ktoré povolili popravu zastrelením.

Columbia 6. mája (TASR) - Snemovňa reprezentantov amerického štátu Južná Karolína schválila v stredu popravu zastrelením ako ďalšiu metódu na výkon najvyššieho trestu v tamojších väzniciach. Jedným z dôvodov tohto kroku je nedostatok látok na popravu smrtiacou injekciou.

Podľa tlačovej agentúry AP je účelom tohto opatrenia "rozbehnúť" popravy v Južnej Karolíne - štáte, ktorý mal kedysi jednu z najvyšších bilancií popráv v USA.

Predmetný návrh zákona, schválený pomerom hlasov 66:43, požaduje, aby si odsúdení väzni mohli zvoliť popravu zastrelením alebo elektrickým kreslom, ak nebude dostupná látka na smrtiacu injekciu. Južná Karolína je jedným z iba deviatich amerických štátov, ktoré stále používajú elektrické kreslo, a stane sa len štvrtým, ktoré povolili popravu zastrelením.

Južná Karolína naposledy popravila väzňa odsúdeného na trest smrti pred desiatimi rokmi.

Tamojší Senát schválil návrh zákona už v marci pomerom hlasov 32:11. Schválená legislatíva bude predložená republikánskemu guvernérovi Južnej Karolíny Henrymu McMasterovi, ktorý vyhlásil, že ju podpíše.

V Južnej Karolíne čaká na popravu 37 odsúdených. Schválený návrh zákona zachováva smrtiacu injekciu ako primárnu metódu popravy, ak má štát príslušné látky, ale od väzenských úradov vyžaduje, aby používali elektrické kreslo alebo zastrelenie, ak látky dostupné nie sú. Ďalšími tromi štátmi, ktoré uplatňujú popravu zastrelením, sú Mississippi, Oklahoma a Utah.