Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea a USA spustili dosiaľ najväčšie spoločné letecké cvičenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Takéto spoločné manévre však Severná Kórea vníma ako nácvik na inváziu a dôkaz nepriateľskej politiky Washingtonu a Soulu voči Pchjongjangu.

Soul 31. októbra (TASR) - Spojené štáty a Južná Kórea spustili v pondelok svoje doposiaľ najväčšie spoločné letecké vojenské cvičenie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Operácia s názvom Vigilant Storm potrvá do piatka a zúčastní sa na nej približne 240 vojenských lietadiel, ktoré vykonajú asi 1600 vzletov, uviedlo minulý týždeň vo vyhlásení americké letectvo. V rámci tohto každoročného cvičenia pôjde o dosiaľ najvyšší počet cvičných vojenských úloh. Na manévroch Vigilant Storm sa zúčastnia popri iných lietadlách predovšetkým rôzne typy stíhačiek F-35. Tankovacie lietadlo vyšle na toto cvičenie aj Austrália.

"Južná Kórea a americké letectvo budú 24 hodín denne počas trvania cvičenia spolupracovať pri vykonávaní významných vzdušných misií – ako napríklad blízkej leteckej podpory či obranných a núdzových vzdušných operácií," uviedlo americké letectvo. Zároveň dodalo, že svoje schopnosti budú trénovať aj podporné pozemné jednotky, ktoré si precvičia obranné postupy a schopnosť prežiť v prípade útoku.

V piatok pritom juhokórejská armáda ukončila 12-dňové poľné cvičenie Hoguk-22, v rámci ktorého nacvičovala obojživelné pristátia a prekračovanie riek. Niektorých operácií v rámci tohto cvičenia sa taktiež zúčastnili aj Spojené štáty.

Takéto spoločné manévre však Severná Kórea vníma ako nácvik na inváziu a dôkaz nepriateľskej politiky Washingtonu a Soulu voči Pchjongjangu. V reakcii na podobné nedávne cvičenie preto KĽDR vykonala raketové odpaly, usporiadala letecká cvičenie a pálila do mora delostrelectvom.

Južná Kórea a USA však uvádzajú, že takéto cvičenia sú potrebnou protisilou voči hrozbám zo Severnej Kórey, ktorá tento rok vykonala rekordné množstvo raketových testov a podniká prípravy na obnovenie jadrových testov – prvých od roku 2017, analyzuje Reuters.