Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea: KĽDR odpálila ďalšiu neidentifikovanú strelu

Na snímke nadzvuková strela, ktorú úspešne otestovala Severná Kórea. Foto: TASR/AP

V reakcii na to administratíva amerického prezidenta Joea Bidena uvalila v stredu sankcie na piatich severokórejských predstaviteľov.

Soul 14. januára (TASR) - Severná Kórea odpálila v piatok ďalšiu neidentifikovanú strelu smerom na východ, oznámila juhokórejská armáda. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide pravdepodobne o tretiu raketovú skúšku zo strany KĽDR za niečo vyše týždňa.

Odpálenie strely oznámil zbor náčelníkov generálnych štábov juhokórejskej armády s tým, že doposiaľ nebolo jasné, či išlo o nový test balistickej rakety. Podľa agentúry DPA tiež nebolo známe, do akej diaľky bola strela odpálená.

Japonská pobrežná stráž uviedla, že zaznamenala "odpálenie niečoho, čo sa javí ako balistická raketa alebo rakety zo Severnej Kórey". Hovorca pobrežnej stráže agentúre AFP povedal, že sa stále analyzuje, kam dopadla a či išlo o jeden alebo viacero objektov.

V pondelok Severná Kórea úspešne otestovala nadzvukovú strelu. Išlo už o druhé vypálenie takejto strely za menej než týždeň, k prvému došlo 5. januára.

V reakcii na to administratíva amerického prezidenta Joea Bidena uvalila v stredu sankcie na piatich severokórejských predstaviteľov.

Severná Kórea v piatok varovala, že v reakcii na sankcie uvalené Spojenými štátmi v súvislosti s nedávnym odpálením rakiet bude nútená prijať rozhodné odvetné opatrenia.