Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea: KĽDR vypálila najmenej jednu balistickú raketu

Ľudsia sledujú na televíznych archívnych záberoch odpálenie severokórejskej balistickej rakety na železničnej stanici v Soule v piatok 17. mája 2024. Foto: TASR/AP

Juhokórejská armáda bezprostredne neposkytla podrobnosti o strele ani o jej trajektórii.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Soul 17. mája (TASR) - Severná Kórea v piatok vypálila najmenej jednu bližšie nešpecifikovanú balistickú raketu smerom k Japonskému moru, oznámila juhokórejská armáda. TASR sa odvoláva na agentúry Jonhap a Reuters.

Juhokórejská armáda bezprostredne neposkytla podrobnosti o strele ani o jej trajektórii. Severná Kórea v posledných mesiacoch odpálila celý rad balistických a riadených striel, ako aj taktických rakiet, pričom ich označila za súčasť programu na modernizáciu svojich obranných kapacít.

Sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una v piatok uviedla, že rakety KĽDR majú slúžiť výlučne ako odstrašujúci prostriedok proti juhokórejskej vojenskej agresii. Poprela, že Pchjongjang tieto zbrane vyváža.

KĽDR v druhej polovici apríla uskutočnila cvičenia simulujúce jadrový protiútok, pričom odpálila niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu. Cvičenia sa vtedy uskutočnili v reakcii na nedávne spoločné vojenské cvičenia Soulu a Washingtonu. Kim ocenil vysoký dosah a presnosť striel. Tie leteli z oblasti Pchjongjangu približne 300 kilometrov, než dopadli do vôd východne od Kórejského polostrova, informovala juhokórejská armáda.