Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Soul navrhol KĽDR rokovania o obnovení stretnutí oddelených rodín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najnovší návrh Soulu prišiel iba dva dni pred sviatkom vďakyvzdania Čchusok, ktorý oslavujú obyvatelia celého Kórejského polostrova.

Soul 8. septembra (TASR) - Južná Kórea vo štvrtok navrhla rokovania s KĽDR s cieľom obnoviť stretnutia rodín oddelených Kórejskou vojnou. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

"Musíme túto záležitosť vyriešiť skôr, než pojem 'oddelené rodiny' zanikne... Musíme okamžite použiť všetky možné prostriedky, aby sme prišli s rýchlymi a zásadnými opatreniami," povedal juhokórejský minister pre zjednotenie Kwon Jong-se. Južná Kórea dúfa, že zodpovední predstavitelia oboch štátov sa čo najskôr osobne stretnú, aby mohli otvorene diskutovať, dodal minister.

V súčasnosti nie je jasné, či Pchjongjang ponuku príjme, pretože nedávno odmietol ponuku novej juhokórejskej vlády. Podľa nej by KĽDR získala masívnu hospodársku pomoc výmenou za denuklearizáciu, píše AP.

Najnovší návrh Soulu prišiel iba dva dni pred sviatkom vďakyvzdania Čchusok, ktorý oslavujú obyvatelia celého Kórejského polostrova.

Južná Kórea a KĽDR sú technicky ešte stále vo vojne, pretože Kórejská vojna v rokoch 1950-53 sa skončila len prímerím, a nie mierovou zmluvou. Obe krajiny odvtedy oddeľuje jedna z najstráženejších hraníc na svete, čo prerušilo vzájomný kontakt medzi príbuznými. Vedenie oboch krajín iba príležitostne umožňovalo oddeleným rodinám stretnutia, naposledy sa to však stalo v roku 2018. Väčšina odlúčených príbuzných už má viac ako 80 rokov a túžia po tom, aby sa ešte pred smrťou stretli s najbližšími z opačnej strany hranice, vysvetľuje AP.