Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea očakáva vakcíny od Pfizer/BioNTech koncom februára

Na archívnej snímke ampulka vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech. Foto: TASR/AP

Juhokórejské ministerstvo pre bezpečnosť potravín a liečiv minulý mesiac schválilo dovoz 117.000 dávok vakcíny.

Soul 9. februára (TASR) - Južná Kórea by mala dostať vakcíny vyvinuté spoločnosťami Pfizer a BioNTech v období medzi koncom februára a začiatkom marca. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na utorkové vyhlásenie juhokórejského premiéra Čong Se-gjuna.

Juhokórejské ministerstvo pre bezpečnosť potravín a liečiv minulý mesiac schválilo dovoz 117.000 dávok vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech prostredníctvom programu COVAX, ktorý zastrešuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a jej partneri.

"Očkovanie vakcínami spoločnosti AstraZeneca vyrobenými v Južnej Kórei sa začne koncom februára," povedal premiér. Prvé dávky tejto vakcíny vyrobené juhokórejskou spoločnosťou SK Bioscience podľa Se-gjuna dostanú zdravotníci.

Čong Se-gjun juhokórejskému Centru pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nariadil, aby urýchlene oznámilo výsledky svojich posudkov v súvislosti s účinnosťou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca u seniorov i jej účinnosťou proti variantom koronavírusu SARS-CoV-2. Takisto CDC vyzval o schválenie tejto vakcíny na núdzové použitie.

AstraZeneca vakcínu vyvinula v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Juhokórejská spoločnosť SK Bioscience sa vlani so spoločnosťou AstraZeneca dohodla, že bude tieto vakcíny vyrábať s cieľom pomôcť s dodávkami vakcín vo svete.