Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea ponúka Severnej výmenou za denuklearizáciu balík pomoci

Na archívnej snímke juhokórejský prezident Jun Sok-jol. Foto: TASR/AP

Tento Junov návrh prišiel po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un koncom júla vyhlásil, že v prípadnom konflikte so Spojenými štátmi a s Južnou Kóreou je pripravený použiť i jadrové zbrane.

Soul 15. augusta (TASR) - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v pondelok vyhlásil, že ponúkne Severnej Kórei rozsiahly balík pomoci výmenou za jej denuklearizáciu, informovala agentúra AFP.

Tento Junov návrh prišiel po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un koncom júla vyhlásil, že v prípadnom konflikte so Spojenými štátmi a s Južnou Kóreou je pripravený použiť i jadrové zbrane. Obvinil pritom obe krajiny, že svojou nepriateľskou politikou, démonizáciou Severnej Kórey a spoločnými vojenskými cvičeniami dostávajú Kórejský polostrov na pokraj vojny.

Jun však v pondelok označil denuklearizáciu za "nevyhnutnú" pre trvalý mier na polostrove a podrobne popísal rozsiahly plán pomoci, ktorý bude zahŕňať dodávky potravín a energií, ako aj pomoc pri modernizácii infraštruktúry, ako sú prístavy, letiská a nemocnice.

V prejave pri príležitosti výročia oslobodenia od japonskej koloniálnej nadvlády z roku 1945 Jun povedal, že ak Sever prestane rozvíjať svoj jadrový program a začne proces denuklearizácie, realizáciou jeho iniciatívnehoy návrhu sa postupne výrazne zlepší ekonomika Severnej Kórey i život jej obyvateľov.

Politickí analytici tvrdia, že šanca na prijatie takejto ponuky – prvýkrát prednesenej počas Junovho inauguračného prejavu – je mizivá, keďže Sever, ktorý investuje obrovskú časť svojho HDP do zbrojných programov, dal už dávno najavo, že takýto obchod neurobí.

Severná Kórea tento rok uskutočnila rekordný počet skúšok zbraní vrátane vystrelenia medzikontinentálnej balistickej rakety, ku ktorému došlo prvýkrát od roku 2017.

Washington a juhokórejskí predstavitelia opakovane upozorňujú, že Sever sa pripravuje na uskutočnenie svojho už siedmeho jadrového testu.