Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea zvažuje účasť na júnovom summite NATO

Na archívnej snímke juhokórejský prezident Jun Sok-jol. Foto: TASR/AP

Spojené štáty sa podľa agentúry DPA usilujú zhromaždiť všetkých partnerov, aby voči Rusku vyvodili zodpovednosť za jeho inváziu na Ukrajinu, konštatuje táto agentúra.

Soul 2. mája (TASR) - Južná Kórea na základe pozvania zvažuje účasť na summite Severoatlantickej aliancie (NATO) v Madride, ktorý sa uskutoční na budúci mesiac. TASR správu prevzala z agentúry Jonhap.

Jonhap sa odvoláva na vyjadrenie kandidáta nominovaného na post juhokórejského ministra zahraničných vecí Park Čina. Soul podľa jeho slov zvažuje, či sa novozvolený prezident Jun Sok-jol zúčastní 29.-30. júna na summite NATO v Madride. Päťročné funkčné obdobie prezidenta sa začína 10. mája.

Južná Kórea, Austrália, Japonsko a Nový Zéland nie sú členskými krajinami NATO; mohli by však byť na júnový summit prizvané, pripomína DPA. Spojené štáty sa podľa tejto agentúry usilujú zhromaždiť všetkých partnerov, aby voči Rusku vyvodili zodpovednosť za jeho inváziu na Ukrajinu, konštatuje táto agentúra.

"S cieľom vytvoriť stabilné prostredie v rámci vzťahov (Južnej Kórey) s Čínou a Severnou Kóreou, (Soul) musí viesť aj rozhovory s európskymi krajinami," dodal nominant na post ministra zahraničných vecí.