Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Štart juhokórejskej rakety bol úspešný, no záver misie sa nepodaril

Na snímke prvá juhokórejská trojstupňová nosná raketa Nuri na štartovacej rampe vo vesmírnom stredisku Naro v juhokórejskom Tedžone 21. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Južná Kórea plánuje podniknúť ďalší test rakety typu Nuri v máji budúceho roka.

Soul 21. októbra (TASR) – Južná Kórea vo štvrtok úspešne vyslala do kozmu prvú raketu vlastnej výroby, vypustenie makety družice na obežnej dráhe Zeme sa však nepodarilo. Vo štvrtok o tom informoval juhokórejský prezident Mun Če-in, píše agentúra AFP.

Trojstupňová nosná raketa s názvom KSLV II (Korea Space Launch Vehicle), neformálne nazývaná Nuri, odštartovala z vesmírneho strediska Naro vo štvrtok o 17.00 h miestneho času (10.00 h SELČ).

Všetky tri stupne rakety fungovali bez problémov. Stroj vyniesol do výšky 700 kilometrov nad zemským povrchom jeden a pol tonový náklad. Maketa družice sa úspešne oddelila od plavidla. Ďalšia časť misie však zlyhala.

„Umiestnenie makety družice na obežnú dráhu zostáva nesplnenou misiou. Napriek tomu, že sme nedosiahli svoje ciele dokonale, s prvým štartom sme dosiahli veľmi dobré výsledky," vyhlásil prezident Mun Če-in, ktorý sledoval dianie priamo z vesmírneho strediska Naro.

Podľa agentúry Jonhap plánuje Južná Kórea podniknúť ďalší test rakety typu Nuri v máji budúceho roka.