Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Tajfún Hinnamnor v Južnej Kórei si vyžiadal dve obete

Pracovníci kontrolujú kanalizačný odtok na námestí pred príchodom tajfúnu Hinnamnor na kórejský polostrov v Soule 5. septembra 2022. Foto: TASR/AP

V juhokórejskom meste Pchohang zahynula 75-ročná žena, ktorú strhla prívalová voda na ceste, keď sa aj s manželom a dcérou snažila prírodnému živlu utiecť, oznámili miestne úrady

Soul 6. septembra (TASR) - Dve obete si v utorok vyžiadal v Južnej Kórei tajfún Hinnamnor a desať ľudí zostalo po jeho vyčíňaní nezvestných. Oznámili to miestne úrady, informuje TASR podľa správ agentúr Jonhap a AFP.

Hinnamnor – jeden z najsilnejších tajfúnov v Južnej Kórei za uplynulé desaťročia – zasiahol v noci najprv juhokórejský ostrov Čedžu. Následne sa vyzúril pri prístavnom meste Pusan, kde obrovské vlny a silný lejak poškodili pri pobreží cesty a obchody.

V juhokórejskom meste Pchohang zahynula 75-ročná žena, ktorú strhla prívalová voda na ceste, keď sa aj s manželom a dcérou snažila prírodnému živlu utiecť, oznámili miestne úrady. Dodali, že v tomto meste je nezvestných deväť osôb, pričom po ôsmich z nich pátrajú v parkovacích garážach, ktoré zaplavila voda. V meste Kjongdžu našli záchranári mŕtvu ženu v zrútenom dome. V Ulsane je nezvestný 25-ročný muž, ktorého pod vplyvom alkoholu strhla prívalová voda.

Viac ako 60.000 juhokórejskej domácností zostalo pre vyčíňanie tajfúnu bez elektriny. Tamojšie úrady zatvorili v rámci preventívnych opatrení viac ako 600 škôl po celej krajine a miestni dopravcovia prerušili 250 vnútroštátnych letov. Služby začali postupne obnovovať po tom, ako tajfún Hinnamnor zamieril k japonskému pobrežiu.

Na tajfún sa pripravovala aj KĽDR. Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na stretnutie v Pchjongjangu, ktorého cieľom bolo posúdiť pripravenosť krajiny, uviedli v utorok štátne médiá. Odborníci tvrdia, že Severná Kórea je v dôsledku odlesňovania obzvlášť zraniteľná voči záplavám a silným dažďom.

V utorok ráno sa Hinnamnor nachádzal nad Japonským morom, približne 100 kilometrov od ostrova Cušima, vyplýva z údajov japonskej meteorologickej agentúry. V japonskom juhozápadnom regióne Kjúšu hlásilo výpadky elektriny viac ako 35.000 domácností.