Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea tesne pred štartom odložila vynesenie družice do vesmíru

Južná Kórea dnes necelých 17 minút pred štartom odložila vynesenie družice do vesmíru pre technické problémy rakety v druhom štádiu štartu, naplánovaného na štvrtok 29. novembra 2012 o 16.00 h (08.00 SEČ). Foto: TASR/AP Photo

Kórea má na obežnej dráhe Zeme približne desiatku družíc, ale všetky boli vynesené do kozmu zo zahraničia, s pomocou zahraničných rakiet.

Soul 29. novembra (TASR) - Južná Kórea dnes necelých 17 minút pred štartom odložila vynesenie družice do vesmíru pre technické problémy rakety v druhom štádiu štartu, naplánovaného na 16.00 h (08.00 SEČ).

"Abnormálne signály z riadenia vektora ťahu horného stupňa rakety nás prinútili odložiť štart," povedal novinárom námestník ministra pre vedu a technológie Čcho Jul-re.

Raketa s hmotnosťou 140 ton mala vyniesť do kozmu 100-kilogramovú vedeckú družicu. Bol to už tretí juhokórejský neúspešný pokus o vypustenie rakety do vesmíru zo svojho územia.

Kórea má na obežnej dráhe Zeme približne desiatku družíc, ale všetky boli vynesené do kozmu zo zahraničia, s pomocou zahraničných rakiet. Soul v roku 2002 odštartoval program Naro s cieľom dosiahnuť väčšiu autonómiu vo svojom vesmírnom programe a doteraz doň investoval asi 500 miliónov dolárov.

Raketa Naro-1 má prvý stupeň ruskej výroby a druhý stupeň výroby juhokórejskej.

Dnešný odklad jej štartu sprevádzali špekulácie, že Severná Kórea sa pripravuje odpáliť v najbližších týždňoch raketu dlhého doletu. Nasvedčujú tomu družicové snímky, ukazujúce zvýšenú aktivitu v mieste vypustenia, ktoré boli dnes zverejnené.

Pchjongjang hovorí, že cieľom jeho štartov je vyniesť družice na obežnú dráhu, Západ však vyjadril podozrenie, že pôjde o test balistickej raketovej technológie.