Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea úspešne otestovala motory svojej nosnej kozmickej rakety

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Test 75-tonových motorov na kvapalné palivo v dĺžke 100 sekúnd sa uskutočnil na kozmodróme Naro v Kohungu na juhu krajiny.

Soul 25. februára (TASR) - Južná Kórea úspešne ukončila druhý test motorov prvého stupňa svojej nosnej kozmickej rakety KSLV-2, ktorej štart je naplánovaný na október tohto roka. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na kórejské ministerstvo pre vedu a výskum.

Test 75-tonových motorov na kvapalné palivo v dĺžke 100 sekúnd sa uskutočnil na kozmodróme Naro v Kohungu na juhu krajiny. Raketový motor vyvinul Kórejský výskumný ústav pre letectvo a vesmír (KARI), ktorý celý projekt riadi.

Prvý test motorov v dĺžke 30 sekúnd Kórea uskutočnila minulý mesiac. Krajina sa pripravuje na štart trojstupňovej kozmickej lode KSLV-2 (Nuri), ktorý by sa mal uskutočniť v októbri, píše Jonhap.

Záverečný test, ktorý uzavrie vývoj prvého stupňa kozmického nosiča, je naplánovaný na budúci mesiac. KARI sa potom zameria na samotnú výrobu tohto modelu kozmickej nosnej rakety. Ústav už vyvinul 75-tonový motor druhého stupňa a sedemtonový motor tretieho stupňa rakety.

Južná Kórea pracuje na vývoji vlastnej kozmickej lode od roku 2010 a na tento projekt podľa Jonhapu vyčlenila približne 1,8 miliardy dolárov.