Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea zablahoželala novému japonskému premiérovi Kišidovi

Fumio Kišida, archívne foto. Foto: TASR/AP

Kišida, bývalý japonský minister zahraničných vecí, bol zvolený za ministerského predsedu počas parlamentnej rozpravy tento týždeň.

Soul 4. októbra (TASR) – Južná Kórea v pondelok oficiálne zagratulovala novozvolenému japonskému premiérovi Fumiovi Kišidovi k zvoleniu za nového ministerského predsedu Japonska. Informovala o tom tlačová agentúra Jonhap.

Juhokórejský parlament tiež prisľúbil, že bude pokračovať v aktívnej spolupráci s japonským kabinetom a bude riešiť záležitosti, ktoré dlhodobo pretrvávajú medzi oboma krajinami.

Kišida, bývalý japonský minister zahraničných vecí, bol zvolený za ministerského predsedu počas parlamentnej rozpravy tento týždeň. Jošihideho Sugu nahradil vo funkcii v čase, keď sa Tokio usiluje zlepšiť svoje diplomatické vzťahy so Soulom, ktoré sa zhoršili počas sporov o vojnovú históriu a obchodné záležitosti.

„Naša vláda bude aktívne spolupracovať s novým premiérom Kišidom a novým kabinetom s cieľom preskúmať nové spôsoby riešenia pretrvávajúcich problémov medzi našimi dvoma krajinami a pokračovať v úsilí o posilnenie praktickej spolupráce v oblasti hospodárstva, kultúry, výmeny obyvateľstva a ďalších záležitostí," uviedol hovorca juhokórejského rezortu diplomacie.

Vzťahy medzi Tokiom a Soulom sú napäté z dôvodu dlhodobo sa zhoršujúcich problémov, ktoré sa týkajú otázky nútených prác a sexuálneho otroctva žien počas druhej svetovej vojny, ako aj japonských obmedzení vývozu kľúčového priemyselného materiálu do Južnej Kórey, vysvetľuje Jonhap.

V posledných mesiacoch – v období poznačenom úsilím administratívy prezidenta USA Joea Bidena tlačiť na posilnenie regionálnej siete demokratických aliancií a partnerstiev s cieľom čeliť rastúcej asertivite Číny – začal Soul naliehať na zlepšenie juhokórejsko-japonských vzťahov.