Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea zaplatila zo zmrazených účtov nedoplatky Iránu v OSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

OSN dočasne odobrala Iránu hlasovacie práva začiatkom januára.

Soul 23. januára (TASR) - Južná Kórea použila peniaze zo zmrazených iránskych účtov a Organizácii Spojených národov zaplatila poplatky vo výške 18 miliónov dolárov (15,9 milióna eur), ktoré jej dlžil Teherán. Cieľom platby je okamžité obnovenie hlasovacieho práva Iránu v OSN, uvádza agentúra AFP.

O kroku informovalo v nedeľu juhokórejské ministerstvo financií s tým, že k platbe došlo už v piatok po konzultáciách s USA a OSN, ktorým predchádzala "naliehavá žiadosť", akú Soulu adresoval Teherán. "Hlasovacie právo Iránu na Valnom zhromaždení OSN by malo byť touto platbou okamžite obnovené," uviedol rezort.

Platbu zjavne museli odobriť Spojené štáty, píše agentúra AP s tým, že by tak mohlo ísť o náznak flexibility USA v čase stagnujúcich viedenských rokovaní o obnovení jadrovej dohody.

Irán má v dvoch juhokórejských bankách v dôsledku amerických sankcií zmrazených asi sedem miliárd dolárov získaných z predaja ropy, pripomína AFP. Irán bol významným obchodným partnerom Južnej Kórey, dokým USA jednostranne neodstúpili od medzinárodnej jadrovej dohody z roku 2015 a voči Teheránu nezaviedli prísne sankcie.

OSN dočasne odobrala Iránu hlasovacie práva začiatkom januára. V súlade s Chartou OSN je hlasovacie právo odobraté každej krajine s nedoplatkami dosahujúcimi alebo presahujúcimi výšku členských príspevkov, ktoré mala zaplatiť za posledné dva roky, pripomína AFP.

Irán pre svoje dlhy prišiel dočasne o hlasovacie právo v OSN aj minulý rok. Teherán tvrdil, že členský poplatok nedokáže zaplatiť z dôvodu ekonomických sankcií zo strany USA. OSN nakoniec tejto krajine udelila vlani v júni výnimku po tom, ako Iránu umožnili prístup k financiám zablokovaným Spojenými štátmi.