Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea zruší povinné rúška vo väčšine vnútorných priestorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nosenie rúšok bolo v tejto krajine povinné od októbra 2020. Stále tam však platí sedemdňová karanténa pre ľudí, ktorým bol oficiálne diagnostikovaný covid.

Soul 20. januára (TASR) — V Južnej Kórei od 30. januára zrušia povinnosť nosiť rúška vo väčšine vnútorných priestorov. Vyžadovať sa budú naďalej vo verejnej doprave a v zdravotníckych zariadeniach. V piatok to podľa agentúry AFP oznámili tamojšie úrady.

Nosenie rúšok bolo v tejto krajine povinné od októbra 2020. Stále tam však platí sedemdňová karanténa pre ľudí, ktorým bol oficiálne diagnostikovaný covid.

Kórejské stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) uviedlo, že povinné rúška sa zrušia po prázdninách spojených s lunárnym Novým rokom. Juhokórejský premiér Han Duk-su doplnil, že nosenie rúšok sa bude už iba odporúčať.

Soul sa k tomuto kroku odhodlal na základe zníženia počtu ťažkých prípadov covidu a úmrtí, ako aj klesajúceho počtu nových infekcií. Zvážili tiež "externé rizikové faktory", povedal Han Duk-su, narážajúc na súčasnú novú covidovú vlnu v Číne.

Južná Kórea v januári implementovala niekoľko nových opatrení pre návštevníkov z Číny vrátane vízových obmedzení a povinného testovania. Peking minulý týždeň v rámci odvetného kroku pozastavil vydávania krátkodobých víz pre Juhokórejčanov.

Z vyše 50 miliónov obyvateľov Južnej Kórey sa covidom nakazilo takmer 30 miliónov ľudí a viac ako 33.000 zomrelo.