Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Južné Osetsko odkladá plánované referendum o pripojení sa k Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskva uznala Južné Osetsko za nezávislý štát po tom, ako Rusko v roku v roku 2008 vojensky napadlo Gruzínsko.

Tbilisi 31. mája (TASR) - Prezident gruzínskeho separatistického regiónu Južné Osetsko Alan Gaglojev v pondelok odložil už predtým vyhlásené referendum o pripojení sa tohto regiónu k Rusku, ktoré sa malo konať 17. júla. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Prezident konanie referenda odložil, kým sa neukončia konzultácie s Moskvou. "Do skončenia konzultácií pozastavujem výnos prezidenta Republiky Južné Osetsko z 13. mája 2022, ktorým vypísal referendum," uviedol Gaglojev.

Príslušný výnos vydal 13. mája bývalý juhoosetský proruský líder Anatolij Bibilov. Gaglojev, ktorý v aprílových prezidentských voľbách Bibilova porazil, nastúpil do úradu 24. mája.

Moskva uznala Južné Osetsko za nezávislý štát po tom, ako Rusko v roku v roku 2008 vojensky napadlo Gruzínsko. Rovnako uznala aj ďalší gruzínsky odštiepenecký región Abcházsko a v oboch oblastiach rozmiestnila svojich vojakov.

Gruzínska vláda už dávnejšie odsúdila plány separatistického regiónu na usporiadanie referenda o pripojení sa k Rusku. Takéto hlasovanie bude podľa Tbilisi "neprijateľné" a nelegitímne, keďže Južné Osetsko okupujú ruské sily.