Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Južný Sudán: Pred príchodom pápeža vypukli násilnosti

Pápež František, archívne foto. Foto: TASR/AP

Pápež podľa agentúry Reuters dúfa, že svojou návštevou v Južnom Sudáne podporí mierový proces zameraný na definitívne ukončenie dlhoročného konfliktu vedeného prevažne podľa etnických línií.

Džuba 3. januára (TASR) - Dvadsaťsedem ľudí prišlo o život v Južnom Sudáne pri násilnostiach medzi pastiermi dobytka a príslušníkmi protivládnych milícií. S odvolaním sa na predstaviteľa regionálnej vlády o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

K násilnostiam došlo v predvečer návštevy pápeža Františka. Ten v piatok dopoludnia ukončil svoju trojdňovú návštevu Konžskej demokratickej republiky a odletel do Južného Sudánu, kam dorazil okolo 14.00 h SEČ.

Bojovníci z povstaleckej skupiny vo štvrtok zabili šesť ľudí v juhosudánskom zväzovom štáte Stredná Equatoria. Pastieri sa neskôr v priebehu dňa v neďalekej oblasti pomstili zabitím 21 civilistov vrátane piatich detí a tehotnej ženy, uviedol predstaviteľ okresu Kajo-Keji.

Z útokov na pastierov obvinil Národný front spásy, jednu z protivládnych milícií operujúcich v Južnom Sudáne. Jej predstavitelia však akúkoľvek zodpovednosť za krviprelievanie popreli. Zástupcovia pastierov zase popreli, že by podnikli odvetný útok na civilistov.

V roku 2013 Južný Sudán zachvátila občianska vojna, ktorá si vyžiadala takmer 400.000 obetí. V septembri 2018 bola dosiahnutá dohoda o prímerí, ktorá do veľkej miery zastavila masové krviprelievanie. V krajine však stále dochádza ku konfliktom medzi súperiacimi etnickými skupinami, najčastejšie pre pôdu alebo dobytok.

Pápež podľa agentúry Reuters dúfa, že svojou návštevou v Južnom Sudáne podporí mierový proces zameraný na definitívne ukončenie dlhoročného konfliktu vedeného prevažne podľa etnických línií.