Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Macron udelil K. Cséfalvayovej francúzske štátne vyznamenanie

Katarína Cséfalvayová, archívne foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Cséfalvayová zdôraznila potrebu jednoty medzi jednotlivými štátmi Európy.

Bratislava 25. júna (TASR) - Bývalej predsedníčke Zahraničného výboru Národnej rady SR a prodekanke pre zahraničné vzťahy na Ekonomickej univerzite v Bratislave Kataríne Cséfalvayovej udelil francúzsky prezident Emmanuel Macron štátne vyznamenanie Chevalier dans l’ordre national du Mérite (Rytier Národného rádu za zásluhy) za rozvoj bilaterálnych vzťahov.

Vyznamenanie si v piatok prevzala z rúk francúzskeho veľvyslanca v SR Christopha Léonziho. TASR o tom informovali z Inštitútu pre centrálnu Európu.

„Hospodárska, kultúrna, akademická či medzivládna spolupráca spoločne vytvára pestrú mozaiku vzťahov medzi Francúzskom a Slovenskom. Som rada, že som do nej mohla prispieť i ja," uviedla Cséfalvayová. Zdôraznila potrebu jednoty medzi jednotlivými štátmi Európy.

„Som presvedčená, že dnes, vo svete otrasenom pandémiou, v Európe, ktorej jednota sa ocitá pod útokmi zvonka i zvnútra, je vzťah medzi SR a Francúzskom a medzi strednou Európou a Francúzskom dôležitejší ako kedykoľvek predtým," podotkla.

Niekdajšia predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady SR momentálne pôsobí ako riaditeľka Inštitútu pre centrálnu Európu, ktorý je zameraný na vytváranie politík posilňujúcich vzťahy medzi strednou a západnou Európou.