Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

K havárii francúzskych vrtuľníkov sa prihlásila skupina islamistov

Žena sa pozerá na portréty francúzskych vojakov, zľava Clemeta Frisona Rocheho, Alexa Morisseho, Romaina Sallesa de Saint Paula a Nicolasa Regarda, ktorí prišli o život po zrážke dvoch vrtuľníkov v Mali, pred radnicou v Paríži 27. novembra 2019. K zrážke došlo v pondelok večer 25. novembra 2019 počas akcie na severe tejto africkej krajiny, kde vojaci v rámci protiteroristickej operácie zasahovali proti džihádistickým bojovníkom, ktorí v minulých týždňoch podnikli v tejto oblasti sériu útokov. FOTO TASR/AP Foto: TASR

V operácii Barkhane, ktorej hlavnou úlohou je boj proti extrémistickým skupinám v africkom regióne Sahel, pôsobí v Mali približne 4000 francúzskych vojakov.

Paríž 28. novembra (TASR) - Skupina napojená na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS) sa vo štvrtok prihlásila k zodpovednosti za haváriu dvoch francúzskych armádnych vrtuľníkov, ktoré sa zrazili a zrútili v pondelok večer v Mali na severozápade Afriky. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Teroristická skupina Islamský štát na Veľkej Sahare (EIGS) zverejnila svoje vyhlásenie, bez predloženia dôkazov, tri dni po tragickom incidente, ktorý si vyžiadal životy 13 francúzskych vojakov. Príčina havárie je predmetom vyšetrovania.

Francúzska armáda toto vyhlásenie odmietla komentovať.

Francúzski vojaci pôsobia v oblasti Sahelu od roku 2014, a to v rámci operácie Barkhane zameranej proti džihádistickým silám.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nadväznosti na tragédiu povedal, že Paríž tamojšiu misiu francúzskych vojakov v Afrike prehodnotí. Všetky strategické možnosti podľa jeho slov v nasledujúcich týždňoch prepracujú francúzska vláda a ozbrojené zložky.

K zrážke vrtuľníkov došlo v pondelok večer počas akcie na severe Mali. V rámci protiteroristickej operácie tam vojaci zasahujú proti džihádistickým bojovníkom, ktorí v minulých týždňoch podnikli v tejto oblasti sériu útokov.

V operácii Barkhane, ktorej hlavnou úlohou je boj proti extrémistickým skupinám v africkom regióne Sahel, pôsobí v Mali približne 4000 francúzskych vojakov.

Macron túto najväčšiu francúzsku zámorskú misiu tento týždeň obhajoval. Jej cieľom je podľa neho zvýšenie vlastnej bezpečnosti Francúzska a poskytnutie podpory africkým krajinám.

Štátny spomienkový obrad na počesť padlých vojakov sa v Paríži uskutoční budúci pondelok.