Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Americká atómová ponorka dorazila k brehom Južnej Kórey

Americká atómová ponorka USS Michigan vyzbrojená strelami s plochou dráhou letu dorazila k brehom Južnej Kórey na pozadí obáv z ďalšej severokórejskej jadrovej skúšky alebo raketových testov. Informovala o tom v utorok 25. apríla 2017 spravodajská stanica BBC. Foto: TASR/AP

KĽDR vykonala 16. apríla neúspešný pokus o vypálenie balistickej rakety - deň po 105. výročí narodenia zosnulého zakladateľa štátu a jeho prvého vodcu Kim Ir-sena.

Soul 25. apríla (TASR) - Americká atómová ponorka USS Michigan vyzbrojená strelami s plochou dráhou letu dorazila k brehom Južnej Kórey na pozadí obáv z ďalšej severokórejskej jadrovej skúšky alebo raketových testov. Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC.

Plavidlo sa pripojí ku skupine amerických vojnových lodí pod velením lietadlovej lode USS Carl Vinson, ktorá už v danej oblasti operuje. USS Michigan disponuje 154 strelami Tomahawk a 60 vojakmi špeciálneho určenia.

Podľa činiteľov amerického rezortu obrany sa zmienená útočná skupina nachádza vo Filipínskom mori južne od Japonska. Pchjongjang označil tento krok za agresiu, pričom pohrozil preventívnym útokom a tým, že lietadlovú loď potopí.

KĽDR oslavuje dnes 85. výročie založenia svojej armády; pri podobných príležitostiach v minulosti krajina uskutočnila rozličné testy svojho arzenálu.

Čína opakovane vyzvala v tejto súvislosti na rozvahu, pričom prezident Si Ťin-pching vyzval šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, aby všetky strany "zachovali sebakontrolu a vyhli sa krokom, ktoré by mohli zvýšiť napätie".

Lodi USS Carl Vinson zrušili plánovanú návštevu Austrálie a presmerovali ju k Severnej Kórei ako ukážku vojenskej sily v čase zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove.

KĽDR vykonala 16. apríla neúspešný pokus o vypálenie balistickej rakety - deň po 105. výročí narodenia zosnulého zakladateľa štátu a jeho prvého vodcu Kim Ir-sena.