Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

K počítačovému útoku na Teherán sa prihlásila iránska exilová skupina

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Akcia MEK sa uskutočnila v čase protestov proti zvyšovaniu cien, ktoré sa v Iráne zintenzívnili v dôsledku hnevu vyvolaného zrútením rozostavanej budovy v meste Ábadán na juhozápade Iránu.

Paríž 3. júna (TASR) - Iránska exilová opozičná skupina sa prihlásila k hackerskému útoku, pri ktorom vo štvrtok údajne dočasne prevzala kontrolu nad desiatkami webových stránok spravovaných teheránskou samosprávou a nad tisíckami monitorovacích kamier v hlavnom meste. Informovala o tom agentúra AFP.

Iránske štátne médiá predtým priznali, že vnútorný počítačový systém teheránskej samosprávy sa stal vo štvrtok terčom "zámerného" odstavenia.

K tomuto činu sa prihlásila Organizácia ľudových mudžahedínov Iránu (MEK), ktorá je v Iráne postavená mimo zákona. Vo svojom vyhlásení MEK uviedla, že jej "agenti" vo vnútri krajiny uskutočnili útok "v rámci veľkej operácie, ktorá bola plánovaná niekoľko mesiacov vopred".

MEK spresnila, že pri hackerskom útoku sa na internetových stránkach teheránskej samosprávy objavili fotografie jej vodcu Masúda Radžavího, ktorý sa už roky neukazuje na verejnosti, a jeho manželky Marjam Radžavíovej, ale aj heslá proti najvyššiemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu.

V rámci svojej akcie stúpenci MEK prevzali aj kontrolu nad viac ako 5000 bezpečnostnými kamerami v celom Teheráne vrátane kamier umiestnených v blízkosti úradu najvyššieho vodcu a hrobu zakladateľa revolúcie Rúholláha Chomejního, dodáva sa vo vyhlásení.

MEK, ktorá sa v januári prihlásila k rozsiahlemu hackerskému útoku na štátne televízne kanály, uviedla, že "ide o ďalšie zo série ofenzívnych opatrení podniknutých jednotkami hnutia odporu proti úradom a ministerstvám (iránskeho) režimu".

Akcia MEK sa uskutočnila v čase protestov proti zvyšovaniu cien, ktoré sa v Iráne zintenzívnili v dôsledku hnevu vyvolaného zrútením rozostavanej budovy v meste Ábadán na juhozápade Iránu.

Agentúra AFP pripomenula, že vlani v októbri kybernetický útok vyradil z prevádzky všetky stanice pohonných hmôt v Iráne. Iránske vedenie vtedy deklarovalo, že za týmto kybernetickým útokom pravdepodobne stoja Izrael a Spojené štáty.

Irán a Izrael sa navzájom pravidelne obviňujú z kybernetických útokov od roku 2010, keď iránsky jadrový program zasiahol počítačový vírus Stuxnet.