Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

K prerušeniu dodania vakcín od AstraZeneca nedôjde, tvrdí Británia

Na archívnej snímke fľaštička s vakcínou proti koronavírusu, ktorú vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity v spolupráci s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Som si istý, že všetci chceme urobiť všetko pre to, aby čo najviac ľudí v krajinách, ktoré sú našimi priateľmi a susedmi, bolo zaočkovaných, povedal úradu britskej vlády.

Londýn 28. januára (TASR) - Šéf úradu britskej vlády Michael Gove vo štvrtok vyhlásil, že nedôjde "k prerušeniu dodávok vakcín" proti koronavírusu od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca. Vyjadril sa tak po tom, čo Európska únia požiadala o dávky očkovacej látky zo závodov tejto firmy v Británii.

Spoločnosť AstraZeneca totiž oznámila, že v nasledujúcich týždňoch dodá na trh EÚ podstatne menej dávok, ako to vlani prisľúbila v rámci dohody s Európskou komisiou (EK).

"Som si istý, že všetci chceme urobiť všetko pre to, aby čo najviac ľudí v krajinách, ktoré sú našimi priateľmi a susedmi, bolo zaočkovaných. Domnievam sa, že najlepšie to dosiahneme prostredníctvom dialógu a spolupráce," povedal Gove v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC Radio.

Na otázku, či vláda umožní dodanie vakcín do EÚ, Gove uviedol: "Nie, najdôležitejšou vecou je to, že sa musíme uistiť, že harmonogram, ktorý bol dohodnutý a na ktorom je založený náš očkovací program, bude pokračovať."

Dodal, že dodanie vakcín, ktoré bolo plánované a zaplatené, by malo rozhodne pokračovať, pričom nedôjde k žiadnemu "prerušeniu".

EK podpísala vlani s firmou AstraZeneca predbežnú kúpnu zmluvu na vakcínu, ktorá v tom čase ešte neexistovala. Jej oficiálne schválenie v EÚ sa očakáva v priebehu tohto týždňa.