Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

K raketovému útoku v Iraku sa prihlásili iránske revolučné gardy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K nedeľňajšiemu iránskemu útoku prišlo približne týždeň po tom, ako iránske revolučné gardy sľúbili, že pomstia smrť dvoch svojich príslušníkov, ktorí zahynuli pri raketovom útoku v Sýrii.

Arbíl 13. marca (TASR) - Iránske revolučné gardy sa v nedeľu prihlásili k raketovému útoku na severoiracké mesto Arbíl, hlavné mesto autonómneho Kurdistanu, pričom uviedli, že ich cieľom bolo izraelské "strategické centrum." TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

"Akékoľvek opätovanie útoku zo strany Izraela sa stretne s tvrdou, rozhodnou a deštruktívnou odpoveďou," uviedli iránske revolučné gardy vo vyhlásení.

Úrady v irackom Kurdistane informovali, že v nedeľu ráno bolo "spoza hraníc Iraku" odpálených 12 rakiet, ktoré dopadli do okolia amerického konzulátu v Arbíle. Útok podľa irackých orgánov spôsobil iba materiálne škody, pričom jedna osoba v jeho dôsledku utrpela zranenia.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí označil útok za "neslýchaný", uviedol však, že pri ňom nebol ranený žiaden Američan, pričom neboli poškodené ani americké vládne zariadenia v Arbíle.

K nedeľňajšiemu iránskemu útoku prišlo približne týždeň po tom, ako iránske revolučné gardy sľúbili, že pomstia smrť dvoch svojich príslušníkov, ktorí zahynuli pri raketovom útoku v Sýrii. Z tohto útoku je pritom obviňovaný Izrael, analyzuje AFP.

Irán stojí v civilnej vojne v Sýrii na strane tamojšej vlády. Revolučné gardy po útoku sľúbili, že Izrael "za tento zločin zaplatí ".

Izrael na nedeľňajší raketový útok v irackom Arbíle zatiaľ nereagoval. Úrady autonómneho Kurdistanu však trvajú na tom, že v nikde v blízkosti Arbílu a ani priamo v meste sa nenachádzajú izraelské zariadenia, pričom cieľom útoku podľa nich bol americký konzulát.